Pohjois-Haagan eritasoliittymä

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pohjois-Haaga
Kruisende wegen
Type klaverblad
Opengesteld 198x

Het Pohjois-Haagan eritasoliittymä (knooppunt Pohjois-Haaga) is een knooppunt in Finland, gelegen in de stad Helsinki. Op dit klaverblad kruist de valtatie 3 de Kehä I (ring 1).

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wijk Pohjois-Haaga, dat ten zuidwesten van het knooppunt is gelegen. Pohjois betekent "noord".

Configuratie

Het knooppunt Pohjois-Haaga is een enigszins substandaard knooppunt en is een krap en onvolledig klaverblad. De 2x2 valtatie 3 kruist de Kehä I, die 2x3 rijstroken telt en zeer korte in- en uitvoegers heeft. Alleen de westelijke rijbaan van de valtatie 3 heeft een rangeerbaan, de overige klaverlussen sluiten direct op de hoofdrijbaan aan. Het knooppunt is tevens onvolledig want het is niet mogelijk om vanaf het westen naar het noorden te rijden, hiervoor dient men een nabijgelegen aansluiting op de Kehä I te benutten.

Geschiedenis

In 1977 was de verdubbeling van de valtatie 3 tussen Helsinki en Vantaa naar een moottoritie afgerond, en telde de snelweg 2x2 rijstroken. In de jaren '80 is de Kehä I opgewaardeerd, maar het knooppunt met de valtatie 3 bleef enigszins substandaard.

Toekomst

Er is ruimte om het knooppunt uit te breiden tot een klaverturbine zoals elders in Finland in recente jaren regelmatig is uitgevoerd. De directe omgeving van het knooppunt bestaat uit bos.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 37.700 voertuigen over de valtatie 3 ten zuiden en 44.400 voertuigen ten noorden van het knooppunt. De Kehä I is met 87.000 voertuigen ten oosten en 72.500 voertuigen ten westen van het knooppunt aanmerkelijk drukker.

Referenties


Knooppunten in Finland

EspooHervantaKirokonkyläKivokonLentoasemantieLeppävaaranMatinPitkäniemiPohjois-HaagaSepänkyläTampere eteläinenTattariharjunVaaralaVantaankoskiVästersundom