Pomorskie

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
COA Pomorskie.png
Pomorskie.png
Hoofdstad Gdańsk
Grootste stad Gdańsk
Oppervlakte 18.293 km²
Inwonertal 2.201.000
Lengte snelwegennet 117 km
Eerste snelweg 1977
Afkorting G

De provincie Pomorskie, vertaald in het Duits als Pommeren is een województwo of provincie in Polen, gelegen in het noorden van het land. De provincie heeft een oppervlakte van ruim 18.000 km², ongeveer de helft van Nederland, en telt 2,2 miljoen inwoners. De hoofdstad en grootste stad is Gdańsk.

Inleiding

Ligging

Pomorskie is één van twee provincies die direct aan de Baltische Zee ligt. Het grenst in het westen aan Zachodniopomorskie, in het zuidwesten aan Wielkopolskie, in het zuiden aan Kujawsko-Pomorskie en in het oosten aan Warmińsko-Mazurskie. Het heeft tevens een korte grens met Rusland via de Wisłaschoorwal. De provincie meet maximaal 190 kilometer van oost naar west en 140 kilometer van noord naar zuid.

Landschap

Pomorskie kent vrij veel bos, met name in het zuidwesten en het landschap is vlak tot glooiend, alleen rond Gdańsk en Gdynia liggen heuvels. De kustlijn is vrij recht, overgaand in het schiereiland Hel. De Wisłaschoorwal scheidt de Baltische Zee van de Wisłalagune. De rivier de Wisła mondt via een delta ten oosten van Gdańsk in de Baltische Zee uit. Pomorskie heeft twee nationale parken.

Steden

Het belangrijkste stedelijke gebied is Trójmiasto, of Driestad, een stedelijk gebied waar Gdańsk, Gdynia en Sopot deel van uitmaken. Dit stedelijk gebied telt 750.000 inwoners. Gdańsk en Gdynia zijn de enige steden met meer dan 100.000 inwoners. Słupsk is de derde stad van Pomorskie, daarnaast zijn Tczew, Starogard Gdański en Wejherowo van belang.

Economie

De provincie Pomorskie is één van de meer welvarende provincies van Polen, met name rondom het Trójmiasto. Sopot geldt als één van de aantrekkelijkste plaatsen om te wonen. Het gemiddelde inkomen in 2012 was € 820 per maand. Gdańsk is de belangrijkste havenstad van Polen, een spoorlijn uit het Silezisch stedengebied voert kolen aan voor de export. In Gdańsk is veel zware industrie, met name scheepsindustrie. De werkloosheid is het laagste in Trójmiasto en het hoogste in de plattelandsgebieden. Het toerisme is in Pomorskie van belang, met name de zandstranden en het aantrekkelijke klimaat in de zomer spelen een rol.

Wegennet

De provincie Pomorskie was één van de eerste gebieden waar Polen na de Tweede Wereldoorlog begon met het aanleggen van hoogwaardige wegen, met name de bypass van Trójmiasto. De provincie kent vooralsnog één snelweg, die het noord-zuidverkeer naar Zuid-Polen verwerkt. De oost-westroutes hebben minder prioriteit, maar zijn ook van belang.

Autosnelwegen

De S6 vormt de bypass van Gdynia, Sopot en Gdańsk, samengevat Trójmiasto. De A1 is het voortvloeisel daarvan en voert zuidwaarts naar Toruń. Daarnaast is de S6 een enkelbaans bypass van Słupsk. De S7 vormt de zuidelijke bypass van Gdańsk.

Droga krajowa

De belangrijkste doorgaande wegen zijn de DK6 naar Szczecin en de DK7 naar Warszawa. In het binnenland speelt de DK22 een rol in het lange-afstandsverkeer. De DK25 doorkruist het zuidwesten van Pomorskie, maar heeft voor de provincie zelf weinig belang.

Geschiedenis

In 1977 werd de S6 vanaf Gdynia tot Gdańsk opengesteld, de eerste na-oorlogse snelweg die door de Poolse overheid is aangelegd. In recentere jaren is deze weg gemoderniseerd. In 2008 werd de A1 opengesteld in de provincie Pomorskie, de eerste tolweg van de provincie. In 2010 opende de enkelbaans S6 als rondweg van Słupsk. In 2012 opende de S7 langs de zuidkant van Gdańsk.

Toekomst

De prioriteit gaat momenteel uit naar het bouwen van de S7 die ten zuiden van Gdańsk langs loopt richting Elbląg. In de provincie Pomorskie speelt deze weg ook een belang als oost-westroute. Op langere termijn moet ook de S6 door de provincie Pomorskie gecompleteerd worden, maar wanneer dat gebeurd is nog onzeker, maar rond 2020. Er wordt wel eens gesproken over een S16 vanaf Gorzów Wielkopolski naar Olsztyn, die door het zuiden van de provincie Pomorskie zou lopen, maar de plannen hiervoor zijn nog verre van concreet. Westelijk van Gdańsk is een nieuwe autoweg gepland waar de S7 vermoedelijk overheen zal lopen.

Referenties


Województwa in Polen

DolnośląskieKujawsko-PomorskieLubelskieLubuskieŁódzkieMałopolskieMazowieckieOpolskiePodkarpackiePodlaskiePomorskieŚląskieŚwiętokrzyskieWarmińsko-MazurskieWielkopolskieZachodniopomorskie