Pont A7 (Vienne-Nord)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont de l'A7
A7 FR.svg
Blank.png
Overspant Rhône
Rijstroken 2x3
Totale lengte 430 meter
Hoofdoverspanning 3 x 98,4 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 28-06-1974
Verkeersintensiteit 93.800 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pont de l'A7, ook bekend als de Pont Amont, is een kokerbrug in Frankrijk, gelegen over de Rhône aan de noordkant van Vienne en onderdeel van de A7.

Kenmerken

De Pont de l'A7 is een dubbele betonnen kokerbrug met twee overspanningen die tegen elkaar aan zijn gebouwd. De brug heeft een totale lengte van 430 meter en drie kokeroverspanningen van 98,4 meter lengte. Daarnaast zijn er twee kleinere overspanningen tot het landhoofd van elk 65,5 meter.[1] De brug heeft 2x3 rijstroken van de A7, die hier een bypass van het stadje Vienne vormt. De brug overspant ook de N7 en de spoorlijn op de westoever van de Rhône. De brug ligt op de grens van de departementen Rhône en Isère.

Geschiedenis

Oorspronkelijk moest het doorgaande verkeer door het Rhônedal over de oostoever van de rivier, dwars door Vienne. De A7 werd in de jaren '50 en '60 ten noorden en zuiden van Vienne aangelegd, maar de passage door Vienne ging nog via de N7, die wel 2x2 rijstroken had.

Het was duidelijk dat de N7 door Vienne niet geschikt was voor het doorgaande verkeer vanwege de gebrekkige doorstroming, lage ontwerpstandaard van de N7 in vergelijking met de A7 en de leefbaarheid in Vienne. Daartoe werd de A7 omgelegd bij Vienne, wat twee bruggen over de Rhône vereiste, ten noorden en zuiden van Vienne. Deze omlegging is op 28 juni 1974 opengesteld, waarmee de A7 tussen Lyon en Marseille voltooid was.

Zie ook

Referenties