Pont Chemin de Chievres

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont Chemin de Chievres
E42 BE.svg
Blank.png
Overspant Canal Nimy-Blaton
Rijstroken 2x2
Totale lengte 160 meter
Hoofdoverspanning ~70 meter
Hoogte brugdek ~6 meter
Openstelling 1974
Verkeersintensiteit 30.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pont Chemin de Chievres is een liggerbrug in België, gelegen in de E42, ten westen van Hautrage. De brug heeft een lengte van 160 meter en kruist het Canal Nimy-Blaton.

Kenmerken

De Pont Chemin de Chievres is gelegen tussen de échangeur Ville-Pommeroeul, zuidelijk van de brug, en de échangeur Stambruges ten noordwesten van de brug. De brug overspant het Canal Nimy-Blaton, een kanaal dat onderdeel is van een verbinding tussen de Schelde en de Maas. Het brugdek van de brug maakt een flauwe bocht vanuit het zuiden naar het noordwesten. De brug kent drie overspanningen, waarvan de hoofdoverspanning, van ongeveer 70 meter, het kanaal overspant. De totale brug heeft een lengte van ongeveer 160 meter. Exacte dimensies van de overspanningen en de breedte van de brug zijn echter niet bekend. De hoogte van het brugdek bedraagt ongeveer 6 meter. Daarnaast bestaat het brugdek uit 2x2 rijstroken met vluchtstroken.

Geschiedenis

Het Canal Nimy-Blaton is geopend als vervangend kanaal voor het voormalige Canal Pommerœul-Antoing. Het kanaal wordt vandaag de dag vooral gebruikt door de beroepsvaart en vormt samen met het Canal du Centre en Canal Bruxelles-Charleroi een belangrijke verbinding tussen de Schelde en de Maas.

De Pont Chemin de Chievres is vermoedelijk in het begin van de jaren 70 van de 20e eeuw aangelegd. Een exacte startdatum van de bouw van de brug is niet bekend. De brug werd in 1974 voor het verkeer geopend, toen de E42 opende tussen Vaulx en Pommerœul.

Verkeersintensiteiten

Er rijden ongeveer 30.000 voertuigen per dag over de Pont du Canal Nimy-Blaton. Waarmee de brug niet heel erg druk bereden wordt.

Referenties