Pont Edouard-Daladier

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont Edouard-Daladier

Pont du Royaume

Overspant Rhône
Rijstroken 1x2
Totale lengte 236 + 198 meter
Hoofdoverspanning 74 + 90 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 21-06-1961 / 04-1973
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pont Edouard-Daladier is een kokerbrug in Frankrijk, gelegen over de Rhône in Avignon. De brug ligt over de oostelijke tak van de Rhône bij het centrum van Avignon, iets westelijker ligt de Pont du Royaume.

Kenmerken

De Pont Edouard-Daladier, met links de Pont Saint-Bénézet.

Pont Edouard-Daladier

De Pont Edouard-Daladier is een betonnen kokerbrug met een totale lengte van 236 meter en heeft twee hoofdoverspanningen van 74 meter.[1] Het brugdek is circa 15 meter breed en heeft twee rijstroken, voetpaden aan weerszijden en een tweerichtingenfietspad aan de noordzijde. De brug overspant de oostelijke tak van de Rhône en ook de N580 die als ringweg van Avignon fungeert. Er is een gedeeltelijk ongelijkvloerse aansluiting op de N580 aan de oostkant van de brug. Hier bevindt zich de Porte de l'Oulle van de stadsmuur van Avignon. De brug geeft aan de westzijde toegang tot een eiland dat de Rhône opdeelt in twee takken. De brug ligt ongeveer 325 meter ten oosten van de Pont du Royaume.

Pont du Royaume

De Pont du Royaume is een betonnen kokerbrug van 198 meter lengte, met één hoofdoverspanning van circa 90 meter en twee zijoverspanningen, waarbij de oostelijke iets korter is. Deze brug is circa 15,5 meter breed, met een 12 meter brede rijbaan en een voetpad aan weerszijden. Aan de noordzijde ligt ook hier een tweerichtingenfietspad. De rijbaan voor wegverkeer heeft 3 rijstroken, twee richting Avignon omdat er een invoegstrook direct voor de brug ligt. Bij het oostelijk landhoofd versmalt dit weer naar één rijstrook.

Geschiedenis

Pont Edouard-Daladier

Tussen 1185 en 1669 overspande de Pont Saint-Bénézet de Rhône bij Avignon. Deze brug werd tijdens een overstroming in 1669 deels weggeslagen en is daarna niet meer hersteld. Er is later wel weer een houten brug over de Rhône aangelegd.

Begin jaren 1840 werd besloten om een permanente en vaste brug aan te leggen, de historische hangbrug die in 1843 werd opengesteld. Dit is aangelegd als een tolbrug onder concessie. De concessie verliep in 1872 en werd toen overgenomen door de gemeente Avignon, waarna het tolvrij werd. De brug werd gebombardeerd in 1944 en is daarna provisorisch hersteld, maar vanwege de slechte conditie werd besloten de brug te vervangen.

Tussen 1955 en 1961 is de huidige Pont Edouard-Daladier ter vervanging van de hangbrug aangelegd. De brug werd op 21 juni 1961 geopend.[2] De techniek van een betonnen kokerbrug was indertijd nog relatief nieuw. De hangbrug is kort daarna gesloopt.

Pont du Royaume

De Pont Edouard-Daladier was aanvankelijk de primaire brug over de Rhône bij Avignon, de hoofdstroom was langs het centrum van de stad. De westelijke tak was indertijd veel kleiner en had een onbeduidende brug. Vanaf 1970 werd de westelijke tak van de Rhône door de Compagnie Nationale du Rhône uitgebreid tot een brede vaarweg. Hiertoe is de brug in 1972 opgeblazen. Tussen 1970 en 1973 werd de huidige betonnen kokerbrug aangelegd die in april 1973 in gebruik werd genomen.[3] Hiermee ontstond de situatie dat er twee kokerbruggen achter elkaar beide takken van de Rhône bij Avignon overspanden.

De Pont du Royaume had oorspronkelijk 4 rijstroken en de Pont Edouard-Daladier 3 rijstroken (twee richting westen). Omstreeks 2019 is de noordelijke rijstrook op beide bruggen omgevormd tot een tweerichtingenfietspad.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar Edouard Daladier (1884-1970) die tussen 1953 en 1958 burgemeester van Avignon was. Hij was daarvoor premier van Frankrijk over drie termijnen tussen 1933 en 1940, in tussentijd was hij ook nog minister van defensie.

Zie ook

Referenties