Pont Gustave Toursier

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont Gustave Toursier
Overspant Rhône
Rijstroken 1x2
Totale lengte 240 meter
Hoofdoverspanning 140 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1958
Verkeersintensiteit 25.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pont Gustave Toursier is een hangbrug in Frankrijk, gelegen over de Rhône tussen Tournon-sur-Rhône en Tain-l'Hermitage.

Kenmerken

De bruggen over de Rhône in Tournon, links de Passerelle Marc Seguin en rechts de Pont Gustave Toursier.

De Pont Gustave Toursier is een hangbrug met betonnen pylonen en een stalenbrugdek. De brug heeft twee pylonen in de rivier, met een totale lengte van 240 meter en een centrale overspanning van circa 140 meter lengte. De brug heeft een relatief breed brugdek met aan weerszijden voetpaden. Het is de enige wegbrug over de Rhône in dit gebied. Tournon-sur-Rhône ligt in het departement Ardèche, aan deze zijde sluit de brug direct aan op een rotonde met de D86. Tain-l'Hermitage ligt in het departement Drôme, hier vormt de D95N een zijtak van de N7. De brug ligt ongeveer 500 meter stroomafwaarts van de Passerelle Marc-Seguin, een voetgangersbrug. De brug heeft twee rijstroken en is vooral voor Tournon-sur-Rhône de primaire verbinding naar de doorgaande wegen. Vlakbij Tain-l'Hermitage is een aansluiting op de A7.

Geschiedenis

De D95 (ex-N95) over de brug.

De eerste brug over de Rhône was de Passerelle Marc-Seguin tussen Tournon-sur-Rhône en Tain-l'Hermitage in 1825, dit was de eerste hangbrug in Frankrijk. In 1849 werd er een tweede brug naast gebouwd, die geschikter was voor algemeen verkeer. Plannen voor een moderne wegbrug ontstonden in de jaren '30 van de 20e eeuw en in 1938 werd een ontwerp gepresenteerd. Het project ging echter vanwege de Tweede Wereldoorlog niet in uitvoering. De brug is uiteindelijk pas tussen 1954 en 1958 gebouwd,[1] waarmee er een wat opvallende situatie was dat relatief belangrijke plaatsen als Tournon-sur-Rhône en Tain-l'Hermitage geen moderne wegverbinding hadden tot 1958. Sommige bronnen geven aan dat er voor 1958 ook lichte motorvoertuigen over de Passerelle Marc-Seguin van 1849 mochten rijden.[2]

De brug had daardoor meteen een significante betekenis. Het was ook gelegen als schakel tussen de twee noord-zuidroutes langs de Rhône, de N7 op de oostoever en de N86 op de westoever. Mede daardoor is de brug uitgegroeid tot één van de drukste over de Rhône tussen Lyon en Avignon. De brug was tussen 1978 en 2006 als de N95 genummerd.

Het beheer van de brug is in 2006 overgedragen van de Franse staat naar de departementen Ardèche en Drôme, die beiden een aandeel van 50 procent hebben. In 2020 is het voetpad aan de noordzijde van de brug gerenoveerd en van een afscheiding voorzien.

Naamgeving

Gustave Toursier (1869-1950) kwam uit deze streek, was geboren in Serrières en richtte in 1926 de Union générale des Rhôdaniens (UGR) op, één van de eerste pogingen tot regionalisatie en decentralisatie van Frankrijk. Hij wilde alle gemeenschappen aan de Rhône van Zwitserland tot Marseille verenigen. Tussen 1926 en 1939 organiseerde hij jaarlijks een festival, steeds in een andere stad aan de Rhône. Hij overleed in 1950 op 80-jarige leeftijd in Tournon-sur-Rhône.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 25.000 voertuigen van de brug gebruik, die daarmee hoog belast is.

Zie ook

Referenties