Pont Saint-Bénézet

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont Saint-Bénézet
Overspant Rhône
Rijstroken
Totale lengte 920 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1185
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pont Saint-Bénézet is een restant van een historische boogbrug in Frankrijk, gelegen over de Rhône in Avignon.

Kenmerken

De Pont Saint-Bénézet is een natuurstenen boogbrug, van de oorspronkelijke 22 bogen zijn er nog 4 resterend. De oorspronkelijke brug was 920 meter lang, daarvan is nog 120 meter resterend aan de kant van Avignon. De brug is 4 meter breed en is tegenwoordig toegankelijk als uitzichtspunt. De brug is een UNESCO Werelderfgoed.

Geschiedenis

Avignon was al in de oudheid een plaats van betekenis. Er wordt vermoed dat er een Romeinse brug is geweest, of dat de Romeinen een poging hebben gedaan om een brug te bouwen. Bij Avignon splitst de Rhône zich in twee takken, met het Île de la Barthelasse in het midden. Dit is het grootste riviereiland in Frankrijk. Omstreeks het jaar 290 is de eerste houten brug over de Rhône bij Avignon gebouwd. Deze overspande alleen de rechter tak. In de 500 jaar daarna is Avignon veelvuldig vernietigd en herbouwd. De brug raakte daarbij ook beschadigd. In het jaar 890 is de brug opnieuw hersteld.

De hedendaagse brug is tussen 1177 en 1185 aangelegd. De brug had 22 bogen en was 920 meter lang en 4 meter breed. Het was lange tijd de enige brug over de Rhône tussen Lyon en de Middellandse Zee. De brug was echter te smal voor grotere koetsen en karren, daardoor werd het niet gebruikt voor het transport van goederen. De brug was wel effectief om tol te heffen op en over de Rhône. De brug is meermaals verwoest en hersteld, vooral het herstel tussen 1234 en 1237 springt in het oog.

De brug had kleine bogen en overstromingen zorgden frequent voor grote schade. In 1479 werden twee bogen volledig weggeslagen. De rivierbedding veranderde over de loop der eeuwen eveneens. De brug was door instortende bogen regelmatig langdurig niet te passeren. In het begin van de 17e eeuw is men voortdurend bezig geweest met het herstellen van de bogen. Aan het einde van de Kleine IJstijd in Europa waren er frequent overstromingen van de Rhône. Bij een overstroming in 1669 werd een groot deel van de brug weggeslagen en is daarna niet meer hersteld.

Na 1669 was er geen brugverbinding meer over de Rhône, men maakte gebruik van veerdiensten. Tussen 1806 en 1818 werd een houten brug gebouwd, iets zuidelijker dan de oorspronkelijke brug. Deze werd in 1843 vervangen door een hangbrug. Deze brug werd in 1944 gebombardeerd en in 1960 vervangen door de hedendaagse Pont Edouard-Daladier.

Zie ook

Referenties