Pont Victoria

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont Victoria
Overspant Saint-Laurent
Rijstroken 2x1
Totale lengte 1.800 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 25-08-1860
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pont Victoria is een vakwerkbrug in Canada, gelegen in de stad Montréal. De brug overspant de rivier de Saint-Laurent (St. Lawrence).

Kenmerken

De Pont Victoria is een gecombineerde weg/spoorbrug die de Saint-Laurent overspant. De spoorbrug is een stalen vakwerkbrug, met aan de buitenzijden een rijstrook voor verkeer. De brug is in totaal 1.800 meter lang en aan de oostkant is een spoorsplitsing die over sluizen heen gaat. Over de sluizen zijn twee hefbruggen die alternerend open gaan, zodat het weg- en spoorverkeer niet gehinderd wordt. De spoorlijn is één van de hoofdroutes van Canada en loopt van Montréal naar Halifax. Over de brug loopt de Route 112, een secundaire route. De brug wordt als wisselstrook gebruikt, 's ochtends gaan beide rijstroken richting Montréal en 's avonds naar de suburbs. Vrachtwagens zijn niet toegestaan op de brug. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

De brug is tussen 1854 en 1859 aangelegd en op 25 augustus 1860 opengesteld. Het was de eerste brug over de Saint-Laurent bij Montréal. Het was destijds de langste brug ter wereld. De brug is in 1898 omgebouwd tot de huidige vakwerkbrug. Later zijn overspanningen voor wegverkeer aan de brug toegevoegd. De hefbruggen over de sluizen aan de oostkant zijn in 1958 aangelegd.

De brug is vernoemd naar Queen Victoria. De brug heette oorspronkelijk de Victoria Jubilee Bridge, maar is in 1978 hernoemd naar de Pont Victoria (Victoria Bridge).

Zie ook

Referenties