Pont d'Andance

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont d'Andance
D1 FR.svg
Pont d'Andance.jpg
Overspant Rhône
Rijstroken 1x2
Totale lengte 186,6 meter
Hoofdoverspanning 90 meter
Hoogte brugdek 7,6 meter
Openstelling circa 1827
Verkeersintensiteit 8.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pont d'Andance, ook wel de Pont Marc Seguin, is een hangbrug in Frankrijk, gelegen over de Rhône bij Andance.

Kenmerken

De Pont d'Andance is een historische hangbrug met grote natuurstenen funderingen en kolossale pylonen waar het verkeer doorheen rijdt. De brug heeft een totale lengte van 186,6 meter, er zijn 3 pylonen en twee overspanningen van 90 meter. De centrale pyloon staat in het midden van de Rhône. Het brugdek is van staal en heeft aan de zijkant een vakwerkconstructie. Het brugdek is 4,4 meter breed en heeft geen aparte voetpaden. Er is een gewichtsbeperking van 7,5 ton en een breedtesluis aanwezig.

De brug overspant de Rhône tussen Andance in het departement Ardèche en Andancette in het departement Drôme. De brug heeft een beperkt belang voor doorgaand verkeer, naar het westen ligt de stad Annonay maar over de brug in het departement Drôme is geen aansluiting op de A7, waardoor de betekenis voor meer dan interlokaal verkeer beperkt is. De brug sluit aan de kant van Andance in een nauwe straat aan op de voormalige N86. Aan de kant van Andancette sluit de weg aan op de D1, die een secundaire wegverbinding door het noorden van het departement Drôme vormt.

Pont d'Andance-2.jpg

Geschiedenis

De in 2020 gerealiseerde breedtesluis om de gewichtsbeperking van 7,5 ton te handhaven.

Het is niet exact bekend wanneer de brug is aangelegd. Een veerdienst over de Rhône bestond hier al in de 12e eeuw, plannen voor een brug werden in de jaren 1820 concreter. De brug is na 1827 gebouwd, mogelijk rond 1827 of in de jaren 1830. De brug is aangelegd onder een concessie met tolheffing. De brug is aangelegd door de aannemer Seguin, waar de brug ook naar vernoemd is.

In 1846 is het brugdek 0,5 meter verhoogd zodat schepen met schoorstenen onder de brug door konden varen. Eind 19e eeuw zijn renovatiewerkzaamheden aan de brug uitgevoerd. Vanwege de overstroming van 1896 was het nodig om de fundering van de centrale pijler te versterken. Rond 1908 zijn de hangkabels vervangen. In 1944 heeft het terugtrekkende Duitse leger mijnen aangelegd om de brug op te blazen. Dit gebeurde uiteindelijk niet, maar in 1945 stortte wel de overspanning op de rechteroever in vanwege de slechte conditie van de hangkabels.

In december 1945 werd een tijdelijke voetgangersbrug in gebruik genomen. In de maanden erna is de brug hersteld en de doorvaarthoogte vergroot naar 7,6 meter. In juli 1946 was de brug weer in gebruik. Na de Tweede Wereldoorlog waren er plannen om de brug volledig te vervangen, in 1969 werden plannen uitgewerkt voor een vervanging van de brug op een andere locatie. Eindelijk werd besloten om de brug te behouden en in 1985 is de brug gerenoveerd.[1] Het is één van de oudste nog in gebruik zijnde bruggen in Frankrijk.[2]

Na het instorten van de brug bij Mirepoix in het departement Tarn in 2019 werden vragen gesteld over de conditie van de brug bij Andance.[3] In januari 2020 zijn breedtesluizen geplaatst waardoor voertuigen breder dan 2,2 meter niet meer over de brug kunnen rijden.[4]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 7.000 tot 8.000 voertuigen van de brug gebruik.

Zie ook

Referenties