Pont d'Aquitaine

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont d'Aquitaine
A630 FR.svg
Pont d'Aquitaine.jpg
Overspant Garonne
Rijstroken 2x3
Totale lengte 1.767 meter
Hoofdoverspanning 394 meter
Hoogte brugdek 58 meter
Openstelling 06-05-1967
Verkeersintensiteit 104.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pont d'Aquitaine is een hangbrug over de rivier de Garonne in Frankrijk, gelegen in de A630 in Bordeaux.

Kenmerken

De Pont d'Aquitaine is een hangbrug met 2x3 rijstroken over de rivier de Garonne. Over de brug loopt de A630. De brug heeft een totale lengte van 1.767 meter en een hoofdoverspanning van 394 meter. De pylonen zijn 103 meter hoog. Het brugdek hangt 58 meter boven de rivier. De oosthelling van de Garonne is heuvelachtig, de oostelijke aanbruggen maken hier gebruik van. De westoever is echter vlak, hier zijn de aanbruggen een stuk langer. De brug is gelegen in stedelijk gebied, de omgeving is bebouwd, met een groot bedrijventerrein naar het noorden op de westoever van de Garonne.

Geschiedenis

In de jaren '50 werd duidelijk dat de stadsbruggen van Bordeaux niet meer geschikt waren voor het groeiende wegverkeer en een nieuwe brug noodzakelijk was als onderdeel van zowel de ringstructuur rond Bordeaux alswel de doorgaande route naar Paris. In 1954 werd een besluit genomen om een hangbrug aan te leggen. Op 20 mei 1960 begon de aanleg van de brug. De brug is op 6 mei 1967 opengesteld voor het verkeer. Bij openstelling was het na de Pont de Tancarville de langste hangbrug van Frankrijk, maar latere bruggen in de wereld zorgden er al snel voor dat de brug snel daalde in de lijst van langste bruggen.

De brug had oorspronkelijk 2x2 rijstroken. In de jaren '90 verslechterde de toestand van de brug. Tussen 2000 en 2005 is de brug gerenoveerd en is daarbij geschikt gemaakt voor 2x3 rijstroken. De kabels zijn daarbij vervangen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 104.000 voertuigen over de Pont d'Aquitaine, welke het tot de drukste hangbrug van Frankrijk maakt. Ten westen van de brug ligt een knooppunt met het onderliggend wegennet wat een belangrijke toevoerweg naar Bordeaux is vanaf de voorsteden. De rest van de A630 telt nog overwegend 2x2 rijstroken.

Tol

De brug is tolvrij.

Referenties