Pont de Bourg-Saint-Andéol

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont de Bourg-Saint-Andéol
Overspant Rhône
Rijstroken 1x2
Totale lengte 326 meter
Hoofdoverspanning 3 x 78 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1971
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Pont de Bourg-Saint-Andéol is een kokerbrug in Frankrijk, gelegen over de Rhône bij Bourg-Saint-Andéol, op de grens van de departementen Ardèche en Drôme.

Kenmerken

De Pont de Bourg-Saint-Andéol is een betonnen kokerbrug met een totale lengte van 326 meter en 3 overspanningen van 78 meter. De overspanningen hebben een layout van 47 m + 3x78m + 45 m. De brug is enkelbaans en heeft een voetpad aan weerszijden. De brug overspant de rivier de Rhône, die de grens vormt tussen de departementen Ardèche en Drôme. Het is de zuidelijkste brug over de Rhône in beide departementen. Het is ook de enige brug bij Bourg-Saint-Andéol.

De brug verwerkt oost-westverkeer dat over de D86K van Ardèche en de D59 van Drôme rijdt. Ten oosten van de brug ligt een groot eiland dat is ontstaan na de aanleg van een lateraal kanaal van de Rhône, waarop het dorp Pierrelatte en een groot nucleair complex is gelegen. Ongeveer 7 kilometer ten oosten van de brug gaat de D59 over de A7 heen, maar er is geen directe aansluiting mee. De brug heeft enige betekenis voor doorgaand verkeer, naar het westen ligt een snellere route naar Vallon Pont d'Arc die de bochtige weg langs de Gorges de l'Ardèche bypasst.

Geschiedenis

De oude brug uit 1830.

Eerste brug (1830-1971)

Bourg-Saint-Andéol was één van de eerste plaatsen waar een brug over de Rhône werd gebouwd in het departement Ardèche. De bouw werd in 1828 goedgekeurd en op 27 april 1830 opende de eerste brug voor het verkeer. Dit was een monumentale hangbrug met een totale lengte van 261,5 meter met drie primaire overspanningen van 88,9, 85,7 en 87,0 meter. Het houten brugdek was 4,5 meter breed. De brug werd op 15 augustus 1944 gebombardeerd door de geallieerden. De brug werd in 1945 gerepareerd. De brug verkeerde echter daarna ook in slechte conditie.[1]

Tweede brug (1971-heden)

In 1959 werd besloten tot de bouw van een nieuwe brugverbinding. Dit deel van de Rhône is ondiep en heeft geen grote betekenis meer voor de scheepvaart, dat tussen 1947 en 1952 is vervangen door het Canal de Donzère-Mondragon, een 24 kilometer lang kanaal ongeveer 6 kilometer ten oosten van Bourg-Saint-Andéol. Ter hoogte van Bollène werd daartoe een sluis gebouwd die het grootste verval in Frankrijk heeft (23 meter).

Vanwege dit kanaal hoefde een nieuwe brug geen rekening meer te houden met de belangen van de scheepvaart. In 1970-1971 is op de plek van de oude brug de hedendaagse betonnen kokerbrug aangelegd. Dit was één van de eerste kokerbruggen over de Rhône.

Zie ook

Referenties