Pont de Normandie

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont de Normandie
A29 FR.svg
Pont de Normandie.JPG
Overspant Seine
Rijstroken 2x2
Totale lengte 2.143 meter
Hoofdoverspanning 856 meter
Hoogte brugdek 59 meter
Openstelling 20-01-1995
Verkeersintensiteit 19.100 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pont de Normandie is een tuibrug in Frankrijk. De brug overspant de rivier de Seine bij Le Havre en is een schakel in de A29. Ter plaatse is de weg formeel een voie express en genummerd als de route nationale N1029.

Kenmerken

Pont de Normandie-2.jpg

De Pont de Normandie overspant de monding van de rivier de Seine bij de havenstad Le Havre, gelegen op de grens van de voormalige regio's Haute-Normandie en Basse-Normandie. De brug heeft een totale lengte van ruim 2,1 kilometer en een hoofdoverspanning van 856 meter. De pylonen zijn 215 meter hoog en het brugdek ligt maximaal 59 meter boven de rivier de Seine, wat het tot een behoorlijk steile brug maakt, met een helling van 6%. Als men de brug op rijdt verdwijnt de horizon. De brug telt 2x2 rijstroken met smalle vluchtstroken die door voetgangers en fietsers benut mogen worden. Hierom heeft de brug geen autoroute-status. Het tolstation is aan de noordzijde van de brug; hier ligt ook een kleine verzorgingsplaats.

Direct ten noorden van de brug ligt een steile liggerbrug over een nog te ontwikkelen havengebied. Deze brug is bijna net zo imposant als de Pont de Normandie zelf. Dit is de Pont sur le Grand Canal du Havre. Het Grand Canal is echter nooit ontwikkeld sinds de openstelling in 1995.

Geschiedenis

Er ontbrak een goede verbinding vanuit het noorden van Frankrijk richting Normandië en Bretagne. In 1959 opende de Pont de Tancarville, maar die was vooral gericht op verkeer van Paris en Rouen naar Le Havre, vanwege de situering in de oost-westrichting. In de jaren '80 werden plannen gemaakt voor een tweede overspanning over de Seine bij Le Havre.

De bouw begon op 22 maart 1988 aan de kant van Le Havre, met een officiële startceremonie door Jacques Chirac,[1] destijds de premier van Frankrijk onder president Mitterrand. De hoofdwerkzaamheden zijn in ruim 5 jaar tijd uitgevoerd tussen 1989 en 1994. In september 1992 kwam de fundering gereed, in augustus 1993 kwamen de pylonen gereed en in augustus 1994 werd de hoofdoverspanning constructief gesloten. De brug is op 20 januari 1995 opengesteld voor het verkeer.[2][3][4] Bij openstelling was het de langste tuibrug ter wereld, totdat in 1999 een langere brug in Japan werd opengesteld.[5] De bouw van de brug kostte 2 miljard francs (€ 300 miljoen).

In werkelijkheid werd de afstand voor het verkeer vanaf Amiens richting Caen door de brug nauwelijks verkort ten opzichte van de route door Rouen. Dit komt doordat de A29 ten zuiden van de brug een stukje richting het zuidoosten afbuigt voordat men de A13 naar Caen op kan.

Verkeersintensiteiten

Er maken dagelijks 19.100 voertuigen van de brug gebruik.[6] In de zomer ligt dit maar beperkt hoger.

Tol

Het tolstation van de Pont de Normandie.

De Pont de Normandie is een tolweg, in het beheer van CCI Seine Estuaire. Tol wordt in beide richtingen geheven aan de noordzijde van de brug. De iets noordelijker gelegen Pont sur le Grand Canal du Havre is tolvrij te berijden. In 2020 bedroegen de toltarieven € 5,50 voor een personenauto.[7] Bij openstelling bedroeg de tol 32 francs.

Referenties