Pont de Pierre-Bénite

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont de Pierre-Bénite
A7 FR.svg
Blank.png
Overspant le Rhône
Rijstroken 4+3
Totale lengte 250 m + 196 m
Hoofdoverspanning 75 / 84 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 26-07-1966
Verkeersintensiteit 105.400 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pont de Pierre-Bénite bestaat uit twee liggerbruggen over de rivier de Rhône in Frankrijk. De bruggen zijn gelegen in de A7, bij Pierre-Bénite aan de zuidkant van Lyon.

Kenmerken

De Pont de Pierre-Bénite bestaat uit twee liggerbruggen die tezamen de rivier de Rhône overspannen, die hier uit een bevaarbare en gekanaliseerde stroom en een oudere doorlopende meander bestaat. Over de beide bruggen loopt de A7 met 3 rijstroken naar het westen en 4 rijstroken (2 rijstroken doorgaand en 2 rijstroken vormgegeven als weefstrook) richting het oosten. Tussen de rijbanen zit een ruimte van ongeveer 1 meter.

Westelijke brug

De westelijke brug bestaat uit 4 overspanningen met de volgende layout: 50 m + 2x75 m + 50 m. De brug heeft een hoofdoverspanning van 75 meter en heeft een totale lengte van 250 meter. De brug bestaat uit twee afzonderlijke brugdekken met elk een breedte van 16,30 meter. De brug overbrugt een westelijke meander van de rivier de Rhône, die niet bevaarbaar is.[1]

Oostelijke brug

De oostelijke brug is aanzienlijk hoger gelegen dan de westelijke. De brug heeft 3 overspanningen die er als volgt uitzien: 56 m + 84 m + 56 m. De brug heeft een totale lengte van 196 meter en heeft een hoofdoverspanning van 84 meter. Het brugdek van de beide bruggen bestaat uit voorgespannen beton en kent een breedte van 16,30 meter. De oostelijke brug overbrugt de bevaarbare Rhône. Ten noorden van de brug ligt een waterkrachtcentrale met daarnaast een sluis voor de scheepvaart.[2]

Geschiedenis

De bouw van de twee bruggen komt voor het eerst ter sprake als er vraag komt naar een brug op deze plek vanuit de plaats Pierre-Bénite in 1960. Het werd al gauw duidelijk dat de A7 van deze bruggen gebruik zou gaan maken, en de bruggen dus interessanter waren voor doorgaand verkeer. Wel was er plek voor een fietspad op de noordelijke bruggen, zodat de bruggen toch iets meer meerwaarde hadden voor de plaats. Men begon daarna met de bouw van de bruggen in 1962. In 1965 waren de bruggen voltooid en op 28 juli 1966 kon er één rijbaan worden opengesteld worden op de bruggen, toen de A7 opende tussen Lyon-Pont Pasteur en Saint-Fons. De tweede rijbaan werd een kleine 2 maanden later geopend voor verkeer. Dat was op 15 september 1966.

Verkeersintensiteiten

Over de bruggen rijden dagelijks meer dan 105.000 voertuigen, waaronder gemiddeld 6.650 vrachtwagens. De brug wordt niet zwaar belast in vergelijking tot andere punten in het Lyonse wegennet.

Referenties