Pont de Roquemaure

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont de Roquemaure
Overspant Le Rhône
Rijstroken 2x2
Totale lengte 429 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 07-06-1973
Verkeersintensiteit 33.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pont de Roquemaure is een boogbrug in Frankrijk, gelegen over de Rhône bij Roquemaure.

Kenmerken

De onderzijde van de brug.

De Pont de Roquemaure is een betonnen boogbrug met een totale lengte van 429 meter. De brug heeft vier hoofdoverspanningen van circa 72 of 73 meter lengte en zijoverspanningen van circa 50 meter. De betonnen liggers hebben de vorm van een boogconstructie, alhoewel het geen klassieke boogbrug is. Daar bovenop rust de plaat van het brugdek. Het brugdek is circa 22 meter breed en daarmee smal voor een autosnelweg. De A9 over de brug heeft 2x2 rijstroken maar geen vluchtstroken.

De brug ligt op de grens van de departement Gard en Vaucluse. Het is de middelste van drie bruggen over de Rhône, iets naar het noorden ligt een spoorbrug van de LGV Méditerranée, een zijtak van de hogesnelheidslijn naar Marseille die naar Nîmes voert. Direct naar het zuiden overspant een oudere hangbrug de Rhône.

Geschiedenis

In de jaren '60 begon de planvorming van de A9 als autoroute door de Languedoc. De kruising van de Rhône bij Roquemaure was een logische locatie vanwege de nabijheid van de A7 waar het op aan zou sluiten. De brug is begin jaren '70 aangelegd en op 7 juni 1973 geopend voor het verkeer. In 2020 zijn de brugpijlers in het water geconserveerd.[1]

Toekomst

De brug is onderdeel van een traject van de A9 dat nog 2x2 rijstroken telt. Gezien het smalle profiel is de brug mogelijk voorzien als één brughelft in het geval er een tweede brug naast gebouwd moet worden.

Verkeersintensiteiten

Er maken dagelijks ongeveer 33.000 voertuigen gebruik van de brug.

Zie ook

Referenties