Pont de Roquemaure (D976)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont de Roquemaure
D976 FR.svg
D976 Pont de Roquemaure.jpg
Overspant Rhône
Rijstroken 2x2
Totale lengte 350 meter
Hoofdoverspanning 200 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1846 / 1959
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pont de Roquemaure is een hangbrug in Frankrijk, gelegen over de Rhône bij Roquemaure.

Kenmerken

Pont de Roquemaure Rhône.jpg

De Pont de Roquemaure is een stalen hangbrug met een totale lengte van 350 meter en een hoofdoverspanning van 200 meter. De brug heeft betonnen pylonen en een stalen vakwerkconstructie waarop het dek rust. Het brugdek is circa 10 - 11 meter breed en heeft een rijbaan van de D976 en voetpaden aan weerszijden.

De brug is de zuidelijkste van drie bruggen over de Rhône bij Roquemaure, naast de Pont de Roquemaure van de A9 is er ook een spoorbrug. De brug is gelegen op de grens van de departementen Gard en Vaucluse. Over de brug verloopt de D976, een regionale wegverbinding van Roquemaure naar Orange.

Geschiedenis

De eerste brug op deze locatie was een hangbrug uit 1846. Dit was een hangbrug met drie pylonen en vier overspanningen van 100 tot 110 meter.[1] De pylonen waren van natuursteen en gelegen op kunstmatige eilanden in de Rhône. De brug was ontworpen door de bekende bruggenbouwer Marc Seguin.[2] De brug is in 1944 vernietigd door de geallieerden.

In de periode 1958-1959 is de brug herbouwd, iets noordelijker dan de oorspronkelijke locatie. Het zuidelijk portaal van de oorspronkelijke brug is als ruïne bewaard gebleven. De nieuwe brug is aangelegd als een aanzienlijk grotere hangbrug met een enkele overspanning van 200 meter.

Over de brug verliep oorspronkelijk de N576, die van La Baraquette naar Valréas verliep. Deze 57 kilometer lange verbinding was van relatief ondergeschikt belang. De weg werd in 1973 gedeclasseerd tot een route departementale. Op dat moment was de brug van de A9 net gereed gekomen. De locatie van Roquemaure was oorspronkelijk geen belangrijke Rhônekruising, dit waren vooral Avignon en Pont-Saint-Esprit. Pas later in de 20e eeuw werd dit een locatie waar ook de autosnelweg en de hogesnelheidslijn de Rhône oversteken. De rivier is ter plekke ook gekanaliseerd.

Zie ook

Referenties