Pont de Sauheid

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont de Sauheid
Overspant Ourthe
Rijstroken 2+3
Totale lengte 70 meter
Hoofdoverspanning ?
Hoogte brugdek ~6 meter
Openstelling 1976
Verkeersintensiteit 50.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

Het Pont de Sauheid is een korte liggerbrug aan de zuidzijde van de stad Liège in België. De brug is onderdeel van de E25 en heeft een totale lengte van 70 meter.

Kenmerken

De brug heeft twee overspanningen en overbrugt hiermee het riviertje Ourthe. Het brugdek heeft een geschatte hoogte van circa 6 meter. De zuidelijke rijbaan heeft twee rijstroken die naar het zuidoosten voeren. De noordelijke rijbaan op de brug heeft 2 doorgaande rijstroken en één rijstrook die is ingericht als invoegstrook. De invoegstrook valt direct ten westen van de brug af. Op beide rijbanen zijn geen vluchtstroken aanwezig. De brug is gelegen aan de zuidzijde van de stad Liège, tussen de échangeurs Arcades en Chaudfontaine. Overige dimensies van de brug zijn onbekend.

Geschiedenis

In het midden van de jaren 70 van de 20e eeuw werd gestart met de bouw van de E25 aan de zuidkant van Liège, welke in delen werd gebouwd. De bouw van de Pont de Sauheid startte ook in deze periode. De brug opende in 1976 toen de E25 tussen Chênée en Beaufays werd opengesteld voor het verkeer. De route werd pas echt interessant voor het doorgaande verkeer toen in 2000 de Tunnel de Cointe opende waardoor de gehele snelweg door het zuiden van Liège gecompleteerd was.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken gemiddeld ongeveer 52.000 voertuigen gebruik van de Pont de Sauheid. In de zomermaanden ligt dit vermoedelijk hoger, aangezien er dan vakantieverkeer van de E25 gebruikmaakt.

Referenties