Pont de la Samme

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont de la Samme
Overspant Samme / Ancien Canal Bruxelles-Charleroi
Rijstroken 2x2
Totale lengte 102 meter
Hoofdoverspanning ? meter
Hoogte brugdek ~6 meter
Openstelling 19-12-1972
Verkeersintensiteit 40.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pont de la Samme[1] is een liggerbrug in België, gelegen in de E19 bij Arquennes, ten zuiden van de plaats Nivelles. De brug heeft een lengte van 102 meter en kruist het riviertje de Samme en het voormalige Canal Bruxelles-Charleroi.

Kenmerken

De Pont de la Samme is gelegen tussen de échangeur Seneffe, zuidwestelijk van de brug, en de Échangeur d'Arquennes ten noorden van de brug. Daarnaast bevindt zich direct aan de zuidwestzijde van de brug de Aire d'Arquennes. De brug overspant de Samme, een riviertje dat een zijtak is van het hedendaagse Canal Bruxelles-Charleroi. Door het dal van de Samme loopt verder ook nog een voormalig deel van het Canal Bruxelles-Charleroi, dat de brug ook overspant. De brug kent twee overspanningen, waarvan de hoofdoverspanning de Samme overspant. Exacte dimensies van de overspanningen en de breedte van de brug zijn helaas niet bekend. De hoogte van het brugdek bedraagt ongeveer 6 meter. Daarnaast bestaat het brugdek uit 2x2 rijstroken met vluchtstroken. In het midden van de brug is nog plek voor een extra rijstrook in beide richtingen.

Geschiedenis

In 1832 werd het Canal Bruxelles-Charleroi in gebruik genomen. Het kanaal liep destijds door het dal van de Samme. Het kanaal kwam echter algauw capaciteit tekort. Na de Tweede Wereldoorlog opende westelijk een nieuw stuk van het kanaal die het dal van de Samme vermeed. Sindsdien wordt het oude Canal Bruxelles-Charleroi, dat de Pont de la Samme overspant, amper meer gebruikt voor beroepsvaart.

De brug is vermoedelijk in het eind van de jaren 60 en het begin van de jaren 70 van de 20e eeuw aangelegd. Een exacte startdatum van de bouw is niet bekend. De brug is op 19 december 1972 voor het verkeer geopend, toen de E19 opende tussen Nivelles en Houdeng-Gœgnies.

Verkeersintensiteiten

Er rijden ongeveer 40.000 voertuigen per dag over de Pont de la Samme. De brug kan de verkeersstroom goed aan en schiet niet in capaciteit tekort.

Referenties

  1. onofficiële naam