Viaduc

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Pont de la vallée)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Viaduc is een Franstalige term voor dalviaduct of (hoog) viaduct dat een dal of canyon overspant. Een viaduct is meestal hoger en langer dan een pont, die men meer als een 'gewone' brug moet zien en die hoofdzakelijk kanalen, rivieren of kruisende wegen overspant. De term viaduc wordt gebruikt in alle Franstalige gebieden, waaronder in Europese landen als: Frankrijk, Belgie (voornamelijk in Wallonië), Luxemburg en het westen van Zwitserland. Daarnaast wordt de term buiten Europa vooral gebruikt in voormalige Franse kolonies. Een alternatieve benaming voor viaduc is pont de la vallée.

Frankrijk

De meeste viaducs in Frankrijk zijn uitgevoerd als betonnen kokerliggerbrug of liggerbrug. Er zijn echter uitzonderingen zoals het Viaduc de Millau dat uitgevoerd is als tuibrug en tevens het hoogste viaduc van Frankrijk en Europa is. Verder is het Viaduc du Chavanon erg bijzonder, met zijn combinatie van een hang- en tuibrug. De meeste viaducs zijn te vinden in het midden en zuidoosten van Frankrijk. Vooral op snelwegen van na 1980 zijn veel (hoge) viaducs toegepast. Voorbeelden zijn (delen van) de A16, A40, A43, A75 en de A89. Een uitzondering op deze bewering is de A8, waarvan de meeste viaducten uit de jaren 70 stammen.

België

De meeste viaducs in België zijn te vinden in de Ardennen en iets ten westen daarvan. De meeste viaducs in België zijn uitgevoerd als betonnen liggerbrug, maar ook hier zijn uitzonderingen zoals het Viaduc de l'Eau Rouge, dat uitgevoerd is als boogbrug. Het hoogste viaduc van België is het Viaduc Charlemagne, met een hoogte van 80 meter. Over het algemeen valt te zeggen dat de viaducs in België meestal in minder goede staat zijn dan in bijvoorbeeld Frankrijk. Dit komt mede door het hogere weggebruik, het hogere aandeel van het vrachtverkeer en de hogere leeftijd van de viaducten, meestal gebouwd in de late jaren 60 of jaren 70. Maar zo hopeloos als de Talbrücken in Duitsland is het echter niet.

Luxemburg

In Luxemburg is ook een aantal viaducs te vinden, voornamelijk als onderdeel van snelwegen in het land. Hierbij gaat het vrijwel altijd om liggerbruggen die lager zijn dan 50 meter. Een uitzondering is het Viaduc de la Sûre op de grens met Duitsland, met 92 meter hoogte ook het hoogste viaduc van de Benelux.