Pont des Lônes

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont des Lônes
D96 FR.svg
Blank.png
Overspant Rhône
Rijstroken 2x2
Totale lengte 526 meter
Hoofdoverspanning 3 x 125 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 20-12-2004
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Pont des Lônes, ook geschreven als de Pont des lônes, is een kokerbrug in Frankrijk, gelegen over de Rhône bij de stad Valence.

Kenmerken

De Pont des Lônes is een stalen kokerbrug met een totale lengte van 526 meter en een layout van 75,5 m + 3 x 125 m + 75,5 m. De brug heeft betonnen pijlers waarvan er twee in Rhône staan. De bovenbouw is een stalen koker met een brugdek van 22,1 meter breed. De brug telt 2x2 rijstroken en heeft fiets/voetpaden aan weerszijden. De brug is gelegen aan de zuidkant van de stad Valence, aan de oostzijde ligt een complexe wegenstructuur rond de aansluiting met de A7 en de N7. De brug ligt op de grens van de departementen Ardèche en Drôme. Aan de kant van Ardèche is de weg als de D96 genummerd, aan de kant van Drôme als de D534N.

Geschiedenis

Oorspronkelijk had Valence maar één brug, ter hoogte van het centrum, sinds 1966 is dit de Pont Frédéric-Mistral. Valence is een relatief grote stad en er was behoefte aan een tweede brugverbinding om de westkant van de Rhône beter te ontsluiten. De concrete planuitwerking begon in de jaren '90 en in 2000 werd een definitief ontwerp en tracé gekozen. De bouw van de brug begon in november 2001. Bij de bouw werd gebruik gemaakt van een stalen frame dat volgens de uitschuifmethode werd aangelegd. De bouw van de brug kostte € 24 miljoen en werd eind 2004 opgeleverd. De brug is op 20 december 2004 opengesteld voor het verkeer.[1] Het was de eerste brug met 2x2 rijstroken tussen de brug van de A7 bij Vienne en de brug van de A9 bij Roquemaure.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar de Lône de Blaud, een oude tak van de Rhône aan de westzijde van de rivier. Een lône is een oude tak van een rivier, deze term komt uit het Provençaals en werd oorspronkelijk alleen gebruikt voor oude of dode takken van de Rhône.

Zie ook

Referenties