Pont du Pays de Liège

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont du Pays de Liège
E25 BE.svg
Pont du Pays de Liege.jpg
Kruist Meuse
Lengte 328 meter
Openstelling 7 juni 2000
Intensiteit 70.700 mvt/dag
Locatie kaart

Het Pont du Pays de Liège is een tuibrug in België, gelegen in de E25 bij de stad Liège. De brug overspant de rivier Meuse (Maas) en heeft een lengte van 328 meter. De brug ligt tussen twee tunnels in, de Tunnel de Cointe ten westen van de brug en de Tunnel de Kinkempois ten oosten van de brug.

Kenmerken

De Pont du Pays de Liège is een tuibrug gebouwd van staal en beton. De brug overspant de Maas, is ongeveer 26 meter breed en heeft een lengte van 328 meter. De brug bestaat feitelijk uit drie delen. Het eerste deel is de aanbrug aan de westzijde met een lengte van 31,5 meter. Het tweede deel is de hoofdoverspanning met een lengte van 162 meter. Het derde deel is onderdeel van de Tunnel de Kinkempois en is 134 meter lang wat als contragewicht van de brug dient. De tuien zijn hierbij aan het dak van de tunnel bevestigd.

Geschiedenis

In de jaren 70 van de vorige eeuw werden plannen gemaakt voor een verbinding van het snelwegennet ten noorden en zuiden van de stad Liège. In 1986 werd gestart met de bouw van de A602, welke het oostelijke deel van de ring van Liège zou gaan vormen. Men startte eerst met de bouw van de Tunnel de Cointe. Eind jaren 80 werd echter de bouw vanwege oplopende kosten opgeschort. Eind jaren 90 werd de bouw van de weg weer hervat en opende de brug op 7 juni 2000 voor het verkeer, samen met de rest van het nieuwe deel van de A602. Sindsdien is weg onderdeel van de E25, die voorheen nog dwars door de stad liep.

Tolheffing

Op de hele E40-E25 verbinding wordt schaduwtol geheven door Sofico. De voertuigen worden enkel geregistreerd. De Waalse overheid betaalt dan een vast bedrag per voertuig aan de tolmaatschappij.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken gemiddeld ongeveer 70.700 voertuigen gebruik van het Pont du Pays de Liège. De brug zit hiermee tegen zijn capaciteit aan. In de spits staan er dan ook regelmatig files.

Referenties