Pont du Robinet

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont du Robinet

Pont de Donzère

D86 FR.svg
Pont du Robinet.jpg
Overspant Rhône
Rijstroken 1x2
Totale lengte 300 meter
Hoofdoverspanning 3 x 96 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 30-10-1847
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Pont du Robinet, ook bekend als de Pont de Donzère, is een monumentale hangbrug in Frankrijk, gelegen over de Rhône nabij Donzère.

Kenmerken

Pont du Robinet-2.jpg

De Pont du Robinet is een historische hangbrug over de Rhône, met een totale lengte van 300 meter en drie overspanningen en vier pylonen van natuursteen. De drie hoofdoverspanningen zijn elk 96 meter lang. Het brugdek is 5 meter breed en van staal. Ter hoogte van de pylonen rijdt men door de pyloon, hier is de doorrijbreedte beperkter. De brug heeft een gewichtsbeperking van 3,5 ton en een maximumsnelheid van 30 km/h.

De brug overspant de Rhône tussen Viviers en Donzère en ligt op de departementsgrens van Ardèche en Drôme. De brug is gelegen in een wat bergachtig terrein, aan de oostzijde ligt op de smalle oever de spoorlijn van Lyon naar Marseille met daarachter een rotswand van ongeveer 60 meter hoog. Daardoor heeft de weg aan de kant van het departement Drôme een scherpe bocht na de brug. De brug is onderdeel van de D86j in Ardèche en de D486 in Drôme.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar de oorspronkelijke landeigenaar, Robin Berton, ook wel Robinet genoemd.

Geschiedenis

Pont du Robinet-3.jpg

Vanwege de vernauwing van de Rhône is de hypothese dat hier mogelijk een Romeinse brug is geweest. Romeinse bruggen zijn maar op een klein aantal plekken gebouwd over de Rhône omdat de rivier te breed was voor de technieken uit die tijd.

Oorspronkelijk was er een veerdienst over de Rhône bij Donzère. Vanaf 1833 werden plannen gemaakt voor een tolbrug die deze veerdienst moest gaan vervangen. De bouw werd op 20 september 1845 gegund en de brug is op 30 oktober 1847 opengesteld voor het verkeer. De brug was ontworpen door de beroemde bruggenbouwer Marc Seguin. De brug had een concessie van 99 jaar.

In 1856 werd de brug beschadigd en deels weggeslagen vanwege een overstroming. Het lichte brugdek was echter gevoelig voor de Mistral en de brug raakte meermaals beschadigd door de harde wind, onder andere in 1864, 1865, 1896 en 1902. Eind jaren 1860 is de brug aangepast om de impact van de wind te verminderen. De windschade van 1902 zorgde er echter voor dat de brug twee jaar lang buiten gebruik moest worden gesteld, tot 1904. Het brugdek raakte beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1944 werd de brug deels opgeblazen door het Franse verzet. De brug werd in 1945 provisorisch hersteld, alhoewel niet alle werkzaamheden waren afgerond tot 1948.

In 1949 werd overwogen om de brug te sluiten, de bouw van het Canal de Donzère-Mondragon had begonnen en was in 1952 voltooid. Hiermee werd de waterstand ter hoogte van de brug verhoogd. De stuwdam in de Rhône was minder dan 2 kilometer ten zuiden van de Pont du Robinet gerealiseerd. In 1965 reden 1.100 voertuigen per dag over de brug. Er was een gewichtslimiet van 10 ton. In 1974 werd besloten tot de sloop van de brug, maar hier kwam de bevolking van Donzère tot in opstand. De brug is in 1979 weer in gebruik genomen voor lokaal verkeer.

In 1985 werd het een monument verklaard. Het is de laatste resterende brug met nog het oorspronkelijke ontwerp uit de jaren 1840, toen veel bruggen van dit type over de Rhône werden gebouwd door het ingenieursbureau van Marc Seguin. Alhoewel vele onderdelen in de loop der jaren zijn vervangen is dit nog de meest oorspronkelijke brug die nog in gebruik is voor wegverkeer uit die periode.[1]

Zie ook

Referenties