Pont du Saint-Esprit

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont du Saint-Esprit
Overspant Rhône
Rijstroken 1x2
Totale lengte 919 meter
Hoofdoverspanning 53,7 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1309, 1856, 1954
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Pont du Saint-Esprit is een historische boogbrug in Frankrijk, gelegen over de Rhône bij het gelijknamige Pont-Saint-Esprit. Het is één van de oudste bruggen over de Rhône.

Kenmerken

De Pont du Saint-Esprit is een deels natuursteen, deels betonnen boogbrug over de Rhône. De brug is in totaal 919 meter lang en heeft 18 overspanningen, de langste daarvan is de eerste vanuit Pont-Saint-Esprit met een betonnen boog van 53,7 meter lengte. Van de totale bruglengte is maar een derde boven water gelegen, aan de oostzijde overspant de brug de uiterwaarden die hier vrij breed zijn. Het brugdek is 7,5 meter breed, met twee rijstroken van de D994.

De brug overspant de Rhône bij de historische gelijknamige plaats Pont-Saint-Esprit. De Rhône vormt hier de grens tussen de departementen Gard en Vaucluse. Het is de meest noordelijke brug over de grens tussen deze twee departementen. De brug ligt op korte afstand stroomafwaarts van de monding van de rivier de Ardèche in de Rhône. Het is één van twee bruggen over de Rhône bij Pont-Saint-Esprit, iets zuidelijker overspant de modernere Nouveau pont de Pont-Saint-Esprit van de N86 de Rhône. Die laatste brug is beter geschikt voor doorgaand verkeer.

Geschiedenis

De historie van de brug.

De eerste brug (1309)

De eerste brug op deze locatie is al in de Middeleeuwen gebouwd. Deze stenen boogbrug is tussen 1265 en 1309 aangelegd. Op 12 mei 1256 is de eerste steen gelegd door Dom Jean de Thianges. De stenen kwamen uit Bourg-Saint-Andéol en het hout werd per schip over de Rhône aangevoerd. Elke boog had een speciale naam die gerelateerd was aan de voorgaande boog. De brug had oorspronkelijk twee wachttorens die in 1297 werden vernietigd voordat de brug gereed kwam. Het wordt beschouwd als één van de eerst bruggen over de Rhône in Frankrijk, al hebben de Romeinen elders ook al bruggen gebouwd. Na de opening van de brug werd de plaatsnaam gewijzigd van Saint-Saturnin-du-Port naar Pont-Saint-Esprit. De brug was oorspronkelijk 5,2 meter breed. De oorspronkelijke brug had 20 of 23 bogen en was 1 kilometer lang. Het was voor die tijd een ongekend stuk ingenieurschap.[1]

Grote reconstructie

Anders dan veel andere bruggen over de Rhône is deze brug nooit weggeslagen door overstromingen, dit kwam omdat men ook de uiterwaarden aan de oostzijde had voorzien van bogen, zodat er openingen waren om het hoogwater af te voeren zonder dat dit tot onacceptabele druk op de brug zou leiden. In 1788 zijn een groot deel van de aanvaarbeveiliging en watergeleiding (becs des piles) van de oorspronkelijke pijlers vervangen.[2] Slechts twee pijlers hebben nog de oorspronkelijke aanvaarbeveiliging uit de 13e eeuw. Met de opkomst van stoomboten bleek de overspanning te klein te zijn, in 1853 werd besloten om één overspanning op te blazen zodat de scheepvaart doorgang kon vinden. Er is toen een grotere stalen boogoverspanning gebouwd die op 15 oktober 1856 in gebruik werd genomen.[3] Tussen 1861 en 1870 is het brugdek verbreed.

Oorlogsschade & verder

De stalen boog zoals die tussen 1856 en 1944 bestond.

Op 15 augustus 1944 werd de brug gebombardeerd en de stalen boog uit 1856 werd vernietigd. Er is daarna een tijdelijke hangbrug over die overspanning gebouwd. Dit was vanwege de beperkte lengte van de overspanning maar een kleine provisorische constructie.

De brug is definitief hersteld met een betonnen boog in 1954. De huidige brug wordt beschouwd als de oudste nog in gebruik zijnde brug over de Rhône, nog behoorlijk grote delen van de constructie dateren uit de 13e en begin 14e eeuw. Dit is dankzij het feit dat de brug grotendeels de Tweede Wereldoorlog ongeschonden heeft doorstaan. Het was lange tijd de enige brug over de Rhône bij Pont-Saint-Esprit. De N94 verliep er overheen als oost-westroute, het dorp Pont-Saint-Esprit was historisch het beginpunt van de N94 (thans D994). Om het dorp en de brug te ontlasten van doorgaand verkeer is in 1994 iets zuidelijker een nieuwe brug opengesteld die onderdeel van de N86 is.

Zie ook

Referenties