Pont suspendu de La Voulte-sur-Rhône

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pont suspendu de

La Voulte-sur-Rhône

Overspant Rhône
Rijstroken 1x2
Totale lengte 280 meter
Hoofdoverspanning 180 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1891
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Pont suspendu de La Voulte-sur-Rhône is een hangbrug in Frankrijk, gelegen over de Rhône bij La Voulte-sur-Rhône.

Kenmerken

De brug is een historische hangbrug met natuurstenen pylonen en een stalen dek. De brug heeft twee pylonen in de rivier. De brug is 280 meter lang, met een hoofdoverspanning van 180 meter en twee zijoverspanningen van 45 meter. Het brugdek is 5 meter breed, met een versmalling van 3,1 meter ter hoogte van de pylonen, waar men doorheen rijdt. De brug is gelegen in het departement Ardèche, op één van de weinige plekken waar de rivier niet de departementsgrens vormt. Het is de enige verkeersbrug bij La Voulte-sur-Rhône. Over de brug verloopt de D86f, een zijtak van de D86. Vanwege het hoogteverschil sluit de D86 niet direct op de brug aan, maar gaat er onderdoor. De brug ligt binnen de bebouwde kom van La Voulte-sur-Rhône en heeft een maximumsnelheid van 30 km/h. De brug is vanwege de smalle passage niet geschikt voor grote hoeveelheden verkeer.

Geschiedenis

De D86 onder de hangbrug door.

Voorheen was er een veerdienst over de Rhône ter hoogte van La Voulte. De Rhône heeft zijn loop ooit verlegd naar het westen, waar La Voulte-sur-Rhône uiteindelijk aan gebouwd is. De oude loop van de Rhône vormt de departementsgrens, waardoor dit de enige grens tussen Ardèche en Drôme is die niet de rivier volgt. Onduidelijk is of er in het verleden eerder een brug bij La Voulte-sur-Rhône is geweest voor wegverkeer. Bij La Voulte was vanaf 1862 wel een spoorbrug.[1] De huidige hangbrug is tussen 1889 en 1891 aangelegd. De brug had oorspronkelijk het karakter van een symfoniebrug, met zowel hangkabels als tuikabels.

Vrijwel het gehele brugdek stortte in juni 1940 in tijdens de Duitse invasie. Alleen de pylonen bleven staan. De brug is pas na de Tweede Wereldoorlog hersteld, omstreeks 1947-1948. Toen is het ontwerp ook gewijzigd van een symfoniebrug naar een standaard hangbrug, de tuikabels zijn toen niet teruggeplaatst en vervangen door verticale kabels die aan de primaire hangkabels hangen zoals gebruikelijk bij hangbruggen.[2]

In 2015-2016 is de brug 9 maanden buiten gebruik geweest voor renovatiewerkzaamheden.[3] De brug was in 2012 aangevaren waarna de centrale overspanning een verminderde draagkracht had. Bij de werkzaamheden is het brugdek versterkt en de corrosie op de hangkabels aangepakt.[4] De brug heeft opvallend genoeg geen gewichtsbeperking, maar een kleinere hangbrug over de oude loop van de Rhône enkele kilometers oostelijker heeft wel een beperking van 26 ton.

Zie ook

Referenties