Ponte 25 de Abril

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ponte 25 de Abril
A2-PT.svg
Ponte 25 de Abril.jpg
Overspant rio Tejo
Rijstroken 2x3
Totale lengte 2.278 meter
Hoofdoverspanning 1.013 meter
Hoogte brugdek 70 meter
Openstelling 06-08-1966
Verkeersintensiteit 142.300 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Ponte 25 de Abril is een dubbeldeks hangbrug in Portugal, onderdeel van de A2 bij de hoofdstad Lissabon. De brug overspant de rio Tejo.

Kenmerken

De Ponte 25 de Abril is een rode hangbrug met een totale lengte van 2.278 meter en een hoofdoverspanning van 1.013 meter. De pylonen zijn 190,5 meter hoog en zijn de hoogste bouwwerken in Portugal. De brug is dubbeldeks, bovenop loopt de A2 met 2x3 rijstroken, onderop is een dubbelsporige spoorlijn. De brug overspant de rio Tejo, de vrije onderdoorgang is 70 meter, hoger dan de meeste andere grote bruggen in Europa, wat komt omdat de brug aan de zuidzijde op een steile kust uitkomt. De brug komt rechtstreeks in Lissabon uit, de A2 gaat ter plekke over in de Eixo Norte-Sul. Het is een tolweg, alleen richting noorden.

De brug wordt vaak vergeleken met de Golden Gate Bridge in San Francisco, maar lijkt feitelijk meer op de San Francisco - Oakland Bay Bridge. Toevalligerwijs heeft dezelfde aannemer gebouwd aan de Portugese brug.

Geschiedenis

Al in de 19e eeuw werden plannen gemaakt voor een brugverbinding over de rio Tejo bij Lissabon, met name omdat beide kanten van de rivier verstedelijkt waren, met slechts een veerdienst ertussen. Er werd in eerste instantie voorgesteld om alleen een spoorbrug aan te leggen, maar de snelle toename van het autoverkeer in de jaren '20 en '30 maakte een gecombineerde spoor- en verkeersbrug noodzakelijk. De brug werd in 1929 voor het eerst concreet, maar werd in eerste instantie niet gebouwd omdat 35 kilometer ten noorden van Lissabon een alternatieve brug over de Tejo bij Vila Franca de Xira werd gebouwd. Deze lag echter veel te ver van de stad om een redelijk alternatief te zijn voor verkeer tussen Lissabon en het schiereiland ten zuiden daarvan.

In de jaren '50 werd de aanleg van de brug opnieuw overwogen en in 1958 werd de locatie vastgesteld. De aanleg van de brug begon op 5 november 1962 en is gebouwd door hetzelfde bedrijf dat ook de San Francisco - Oakland Bay Bridge in California heeft aangelegd. Beide bruggen zijn dan ook identiek in uiterlijk en bovendien staan beide bruggen in aardbevingsgevoelige gebieden. De brug opende op 6 augustus 1966 voor het verkeer. De brug heette bij openstelling de Ponte Salazar, naar de toenmalige premier van Portugal. Na de revolutie van 25 april 1974 werd de brug hernoemd naar de Ponte 25 de Abril.

Bij openstelling had de brug de grootste hoofdoverspanning in Europa en de 5e langste van de wereld. De vier langere overspanningen waren destijds allemaal in de Verenigde Staten. De brug had bij openstelling 2x2 rijstroken met een geleiderail tussen de rijrichtingen. Het verkeer nam in de jaren '80 stevig toe en in 1990 werd een wisselstrook op de plaats van de geleiderail aangelegd, die op 23 juli dat jaar werd opengesteld. Dit was een tijdelijke oplossing, in 1997-1998 werd de brug verbreed om ruimte te maken voor 2x3 rijstroken. Deze configuratie opende op 6 november 1998. Vanwege de draagkracht is het wegdek hier niet van asfalt, maar van stalen roosters gemaakt op de linker rijstroken. Ook in 1998 werd de brug wat ontlast toen oostelijker de Ponte Vasco da Gama werd opengesteld in de A12.

Verkeersintensiteiten

De brug is het drukste wegvak van Portugal met 142.300 voertuigen in 2011.

Tol

De brug is een tolweg, maar tol wordt alleen richting noorden geheven. De tol bedroeg € 1,85 in 2019 voor personenauto's.[1] De brug kent een kortingsprogramma voor veelgebruikers. Na 70 passages is geen tol meer verschuldigd. Bezitters van hybride en elektrische auto's krijgen 15 % korting op het toltarief.

Oorspronkelijk werd in beide richtingen tol geheven. Bij openstelling in 1966 was het de bedoeling dat de tolheffing na 20 jaar afgeschaft zou worden. In 1996 is de brug onder concessie gebracht bij Lusoponte, die ook de Ponte Vasco da Gama in beheer heeft. De tolheffing is relatief beperkt voor een dergelijke verbinding.

Referenties