Ponte Salvador - Itaparica

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ponte Salvador - Itaparica
Blank.png
Blank.png
Overspant Baía de Todos-os-Santos
Rijstroken 2x3
Totale lengte 12.200 meter
Hoofdoverspanning 700 meter
Hoogte brugdek 125 meter
Openstelling 2022
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Ponte Salvador - Itaparica of Ponte Salvador - Ilha de Itaparica is een geplande tuibrug in Brazilië, gelegen bij de grote stad Salvador in de staat Bahia. De brug zal de Baía de Todos-os-Santos overspannen, met een totale lengte van circa 12 kilometer.

Kenmerken

De Ponte Salvador - Itaparica wordt circa 12 kilometer lang (11,7 en 12,2 km wordt ook genoemd), met een hoofdbrug bestaande uit een tuibrug met een hoofdoverspanning van 700 meter. De brug krijgt twee H-vormige pylonen van 276 meter hoogte. Naar de centrale hoofdoverspanning toe wordt het brugdek gedragen door reguliere tuien, naar de zijoverspanning komt een architectonisch vormgegeven betonnen tuiconstructie, die radicaal afwijkt van andere tuibruggen.

Het brugdek is 32 meter breed, met 2x3 rijstroken en vluchtstroken. Het brugdek ligt 125 meter boven zee, wat het tot één van de hoogste zeebruggen ter wereld maakt. Oorspronkelijk was het gepland om een hoofdoverspanning te bouwen die 70 meter boven zee ligt, met een aparte draaibrug voor de incidentele passage van boorplatforms. Bij deze draaibrug zou een doorvaartwijdte van 200 meter zijn. In 2015 is echter besloten geen draaibruggen toe te passen, maar een zeer hoge vaste brug aan te leggen.[1]

De brug verbindt de stad Salvador, gelegen op een schiereiland, met het Ilha de Itaparica. Met name de afstand van Salvador naar steden zuidelijker langs de kust wordt significant bekort. Bovendien wordt Salvador beter ontsloten. Over de brug zal de BA-001 lopen.

Geschiedenis

Een brugverbinding over de Baía de Todos-os-Santos (BTS) is al sinds de jaren '60 gepland en kwam voor in het wegenplan van de regio Salvador van 1967. De aanleg werd vanwege de zeer hoge kosten lange tijd niet concreet. In 2010 kondigde de Braziliaanse overheid een Processo de Manifestação de Interesse (PMI) aan, waarbij bedrijven zich kandidaat konden stellen voor het ontwerp en de aanleg van de brug.[2] De aanleg kost circa 7 miljard R$ (circa € 2,2 miljard).

Toekomst

Het was gepland om het project in 2015 aan te besteden met een openstelling in 2020. De start van de aanleg is echter vertraagd,[3] ook is het ontwerp van de brug gewijzigd met betrekking tot de doorvaarthoogte, die vergroot is van 70 naar 125 meter.[4] In september 2017 is een memorandum ondertekend met een Chinees bouwbedrijf om de brug te realiseren.[5] Op 18 september 2019 is een PPS aanbesteding aangekondigd.[6]

Externe links

Referenties