Pony Express Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pony Express Bridge
Overspant Missouri River
Rijstroken 2x2
Totale lengte c. 779 meter
Hoofdoverspanning c. 99 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1983
Verkeersintensiteit 14.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Pony Express Bridge is een liggerbrug in de Verenigde Staten, gelegen over de Missouri River bij St. Joseph, Missouri, op de grens met Kansas. De brug is onderdeel van de US 36.

Kenmerken

De Pony Express Bridge bestaat uit twee naast elkaar gelegen liggerbruggen van de US 36, die hier een freeway is. De bruggen zijn aan de kant van Missouri geïntegreerd met een knooppunt met de State Route 759 (Stockyards Expressway) en de nabijgelegen Interstate 229. Daardoor is de bruglengte langer dan alleen de overspanning over de Missouri River, de totale bruglengte bedraagt circa 779 meter. De brug heeft een hoofdoverspanning van circa 99 meter. De brug heeft stalen liggers, waarbij die van de hoofdoverspanning massiever zijn uitgevoerd dan de overige liggeroverspanningen.

Geschiedenis

St. Joseph ontwikkelde zich midden 19e eeuw tot een 'frontier town', als de meest westelijke stad van wat toen het ontwikkelde deel van de Verenigde Staten was, met nog onontgonnen land naar het westen. Het was het beginpunt van het 'wilde westen'. In 1869 opende de eerste spoorbrug over de Missouri River bij St. Joseph.[1]

De eerste wegbrug op deze locatie opende in 1929, dit was een stalen vakwerkbrug met het cantilever-principe die twee primaire overspanningen had.[2]

De oorspronkelijke brug is begin jaren '80 vervangen door de huidige brug van de US 36 die met 2x2 rijstroken is aangelegd als westelijke invalsweg van St. Joseph. De brug was het sluitstuk van een oost-westverbinding door St. Joseph. Deze opende in 1983 voor het verkeer. In het jaar daarna is de vakwerkbrug gesloopt.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar de legendarische Pony Express, een snelle postdienst naar de westkust van de Verenigde Staten uit de tijd dat er nog geen spoorwegen en telegraaflijnen over land waren. Het is slechts 1,5 jaar in dienst geweest tussen 3 april 1860 en 26 oktober 1861. In die periode was de reistijd voor poststukken naar de westkust slechts 10 dagen, wat revolutionair was in die tijd, want voor die tijd was de reistijd eerder maanden. De dienst werd uitgevoerd door snelle ruiters die met behulp van tussenstations konden overstappen op een uitgerust paard. De afstand bedroeg in totaal 3.100 kilometer enkele reis. St. Joseph was het beginpunt van de Pony Express. De dienst werd opgeheven met de ingebruikname van de eerste transcontinentale telegraaflijn.

Verkeersintensiteiten

Alhoewel uitgevoerd als autosnelweg verwerkt de Pony Express Bridge slechts 14.000 voertuigen per dag. De lage verkeersintensiteiten komen vooral omdat de kant van Kansas niet verstedelijkt is en de belangrijke oost-westverbinding in de vorm van de Interstate 70 zuidelijker via Kansas City verloopt.

Zie ook

Referenties