Port Wakefield Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A1
Begin Adelaide
Einde Port Wakefield
Lengte 90 km
Route

Adelaide

Port Wakefield

De Port Wakefield Highway is een highway in South Australia. De weg vormt een noord-zuidroute van Adelaide tot Port Wakefield en is 90 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Port Wakefield Highway begint in het noorden van Adelaide in Gepps Cross en vormt initieel een stadsweg met 2x2 rijstroken die noordwaarts Adelaide uit voert. De Northern Connector (M2) verloopt hier parallel aan tot Virginia, waar de routes splitsen en de Port Wakefield Highway het doorgaande verkeer op zich neemt. De gehele route tot aan Port Wakefield is een gelijkvloerse dual carriageway met 2x2 rijstroken. De weg voert door vlak agrarisch gebied, op niet al te grote afstand van de Gulf St Vincent. In Port Wakefield gaat de route over op de Augusta Highway die verder naar Port Augusta verloopt.

Geschiedenis

De weg werd voorheen ook wel gezien als onofficiële verlenging van de Princes Highway van Adelaide naar Port Augusta. In 1955 werd de weg als de National Route 1 genummerd, vanaf 1974 was dit de National Highway 1. In 1998 werd dit omgedoopt tot de National Highway A1, en sinds 2017 kortweg als de A1.

De weg is vermoedelijk in de jaren '90 integraal naar 2x2 rijstroken verbreed, behalve de laatste paar kilometer tot in Port Wakefield, dat pas in 2022 naar 2x2 rijstroken is verbreed.

In 2020 opende de Northern Connector parallel aan de Port Wakefield Highway in de noordelijke suburbs van Adelaide, waardoor het stedelijke deel geen betekenis meer heeft voor doorgaand verkeer.

Verkeersintensiteiten

Noordelijk van Adelaide rijden 13.000 voertuigen per dag. Daarna dalen de intensiteiten tot 8.000 voertuigen per dag tot Port Wakefield.[1]

Referenties

Hoofdwegen en autosnelwegen in South Australia

Autosnelwegen: Adelaide-Crafers HighwayGawler BypassNorthern ConnectorNorthern ExpresswayNorth-South CorridorNorth-South MotorwayPort River ExpresswaySouth Eastern FreewaySouthern Expressway

Hoofdwegen: Augusta HighwayBarrier HighwayDukes HighwayEyre HighwayFlinders HighwayLincoln HighwayMain North RoadMallee HighwayPort Wakefield HighwayPrinces HighwayRiddoch HighwayStuart HighwaySturt Highway