Portaal:België

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op deze pagina staat het wegenwikiproject België.

To do

  • Bestaande artikelen van N-wegen uitbreiden met verkeersintensiteiten.
  • Artikelen van N wegen (gewestwegen) boven de N100 (wegnummerschildjes ontbreken hiervoor nog)
  • Artikelen van nog niet beschreven grote kunstwerken (viaducten, bruggen en tunnels)
  • Artikel over de gewestweg en verschillende wegtypen.
  • Artikelen van aansluitingen en verzorgingsplaatsen.
  • Artikelen bijwerken met status van toekomstige plannen/gewijzigde plannen

Hulpmiddelen

Als basis van de N-wegen kan men de opmaak van N1 (België) kopiëren. Voor wegnummers met een suffix (bijvoorbeeld N1c) wordt geen apart artikel aangemaakt, maar komt deze bij het hoofdartikel met een apart hoofdstuk, bij voorkeur onder het deel "routebeschrijving".

Voor het snel invoeren van kruisende wegen in de infobox zijn sjablonen aangemaakt. Voorbeelden: {{BE E|19}} geeft . Dit kan ook met A-, N- en R-wegen: {{BE A|1}} , {{BE R|1}} , {{BE N|1}} . Als er een foutmelding komt (pixelbreedte in het rood) betekent dat dit wegnummerschild nog niet is aangemaakt. Vanwege de grote hoeveelheid wegnummerschilden zijn ze nog niet allemaal geüpload.

Indien geen kennis over bepaalde hoofdstukken bekend is, graag hoofdstuk leeglaten, iemand anders kan dat aanvullen.

Het sjabloon van de N-wegen is {{België N}} De categorie is [[Categorie:N-wegen (België)]], beiden te plaatsen onderaan de pagina.

Richtlijnen

Wegnummers

In België spreekt men voornamelijk over de E-wegen, en niet over de A-wegen, zoals in Nederland. Gebruik alleen de A-nummers in de tekst indien er geen E-nummer over de weg loopt. Een uitzondering is wellicht de E46.

Endoniemen vs exoniemen

Op de wegenwiki worden zoveel mogelijk Franstalige endoniemen gebruikt bij Waalse of Franse plaatsen. De bedoeling is dat Nederlandstalige exoniemen tussen haakjes worden toegevoegd bij de eerste keer dat het Franse endoniem in de tekst genoemd wordt. Gebruik de exoniemen spaarzaam vanwege de leesbaarheid. Het liefste slechts eenmalig of herhalen indien het een groot artikel met veel tekst is. De uitzondering is Brussel, daar kan altijd de Nederlandse naam gebruikt worden. Bij voorkeur geen Franstalige exoniemen voor Vlaamse plaatsen invoeren in verband met de leesbaarheid. De gebruikte namen op de wegenwiki zijn dus bijvoorbeeld Antwerpen, Gent, Brussel, Tournai en Liège. Hou de notatie van Nederlandstalige exoniemen voor Waalse plaatsen beperkt tot de grootste en bekendste steden. Er hoeft dus niet voor elk dorp een exoniem bijgevoegd te worden. In de infoboxen worden nooit exoniemen gebruikt, omdat dit een lijstvorm is.

Taalgebruik

Probeer algemeen Nederlands aan te houden op de wegenwiki. Niet alle Vlaamse uitdrukkingen zijn algemeen bekend. Woorden als pechstrook, verkeerswisselaar en werfzone zijn geen probleem, maar woorden als wegenis, trafiek, sensibilisering en homologatie zijn vaak niet algemeen bekend.

Contactpersonen