Ports to Plains Corridor

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Ports to Plains Corridor.

De Ports to Plains Corridor is een serie wegen in de Verenigde Staten en een naam voor een aantal geplande upgrades om de verbindingen tussen de havens aan de Golf van Mexico en de grensovergangen met Mexico (Port of Entry) met de High Plains te verbeteren. De corridor loopt vanaf Laredo, Texas tot Denver, Colorado en voert door vier staten; Texas, New Mexico, Oklahoma en Colorado.[1] De Ports-to-Plains Alliance is een groep stakeholders die een groter netwerk van wegen omvat tot in Alberta, Canada.

Route

Texas

In Texas begint de corridor in Laredo, een stad aan de grens met Mexico. De route loopt via Del Rio, San Angelo, Lubbock en Amarillo naar de grens met Oklahoma. Tussen San Angelo en Lubbock is een alternatieve route via Midland, een belangrijke olieproducerende regio. Daarnaast is er ten noorden van Amarillo een aftakking naar Raton, New Mexico.

De volgende wegen zijn in Texas aangewezen als onderdeel van de Port to Plains Corridor;

  • US 83: Laredo - Carrizo Springs
  • US 277: Carrizo Springs - Eagle Pass - Del Rio - San Angelo
  • US 87: San Angelo - Big Spring - Lamesa - Lubbock
  • SH 158/SH 349: Sterling City - Midland - Lamesa (alternatieve route via Midland).
  • Interstate 27: Lubbock - Amarillo
  • US 287: Amarillo - Stratford - Oklahoma
  • US 87: Dumas - Dalhart - Clayton - Raton (New Mexico)

New Mexico

Er is een zijtak vanaf Amarillo, Texas naar Raton, New Mexico. Deze wordt gevormd door de US 87 in Texas en de US 87 in New Mexico. Tussen Clayton en Raton loopt ook de US 64 over deze route. De zijtak naar Raton geeft toegang naar de Interstate 25, de snelweg naar Denver. I-25 zelf is formeel geen onderdeel van de Port to Plains Corridor.

Oklahoma

In de staat Oklahoma voert de corridor kortstondig door de Oklahoma Panhandle, via Boise City. Ook hier volgt de corridor de US 287 in Oklahoma.

Colorado

In Colorado voert de corridor over de US 287 in Colorado, via Lamar naar Limon. Tussen Kit Carson en Limon is de route ook dubbelgenummerd met de US 40. Limon is maar een klein dorpje, maar een bekend punt omdat het de enige control city van I-70 vanuit Denver richting het oosten is. Tussen Limon en Denver volgt de corridor daarom ook de Interstate 70.

Kenmerken

De Port to Plains Corridor varieert van een enkelbaans weg tot een 2x2 divided highway tot een Interstate Highway. In Texas zijn betrekkelijk grote delen een 2x2 divided highway of freeway. Elders is de weg nog grotendeels enkelbaans. De weg voert overwegend door vlakke steppe, de High Plains. De weg kent een vrij monotoon en saai landschap, in het zuiden van Texas vermijdt de route juist het landschappelijk aantrekkelijke Texas Hill Country, alhoewel delen van de route tussen Del Rio en Sonora nog wel enige landschappelijke waarde hebben.

Geschiedenis

In de wet Intermodal Surface Transportation Efficiency Act van 1991 werd de Ports to Plains Corridor aangewezen als Corridor 38, een High Priority Corridor van het National Highway System. Onder deze wet werd echter niet specifiek financiering voor de corridor vastgelegd, ook werd geen minimumstandaard voor de corridor vastgelegd. In 2019 werd in Texas een wet aangenomen waarin een studie voor de verlenging van I-27 werd vastgelegd.[2]

Toekomst

Er is geen specifiek plan om alle delen van de route op te waarderen. De kans dat dit een Interstate Highway wordt is erg klein. Het meest voor de hand liggende deel dat opgewaardeerd zou kunnen worden tot freeway is tussen San Angelo en Lubbock in Texas. Elders zijn wensen om de route van Amarillo tot Limon op te waarderen. Dit valt namelijk ook samen met de corridor van Dallas naar Denver, die tussen Dallas en Amarillo formeel geen onderdeel is van de Port to Plains Corridor, maar wel grotendeels 2x2 rijstroken telt en veel lange-afstandsverkeer verwerkt. De kans lijkt klein dat op afzienbare termijn grote delen van de Port to Plains Corridor worden opgewaardeerd, sinds creatie in 1991 zijn slechts sporadisch upgrades uitgevoerd.

Zie ook

Referenties