Pragelpass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Switzerland.svg
Pragelpass
Gray.png
Hoogte 1.548 m
Weg H387 (Schwyz-Muotathal)
Hellingspercentage 7,8% (maximaal 18%)
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting oktober-juni
Opengesteld 1974
Kaart kaart

De Pragelpass is een bergpas in Zwitserland. De pashoogte verbindt de kantons Glarus en Schwyz en hun beide gelijknamige hoofdsteden.

Kenmerken

De weg naar de Pragelpass begint in Schwyz. De Hauptstrasse 387 door het dal van de rivier Muota naar Muotathal. Bij Muotathal wordt de weg een stuk smaller en verliest de weg zijn wegnummer. Hier verlaat de weg het rivierdal. Vanaf hier heeft de weg grotendeels een smalle rijbaan met één rijstrook, bij tegenliggend verkeer moet worden uitgeweken in de berm. Voor een groot deel loopt de weg langs alpenweiden, maar zo nu en dan ook door een stukje bos. Aan de noordwestkant van de weg ligt de 2.282 meter hoge Drusberg, aan de zuidoostkant de 2.319 meter hoge Pragel waar de pas naar vernoemd is. Na de pashoogte op 1.548 meter boven zeeniveau daalt de weg af richting Glarus en na het gehucht Richisau wordt de weg weer breder. Langs dit deel van de weg is wat meer bos te vinden. Daarna passeert de weg de Klöntalersee en vanaf hier is het niet ver meer naar Riedern, het eindpunt van de weg over de Pragelpass, vlakbij Glarus.

De Pragelpass loopt parallel aan de zuidelijker gelegen Klausenpass en kan goed in combinatie met deze pas worden gereden. Een rit over de Pragelpass kan veel tijd in beslag nemen, omdat de weg slechts enkelstrooks is ligt de gemiddelde snelheid er laag. Er kan loslopend vee voorkomen op de weg.

Geschiedenis

Plannen voor een wegverbinding over de Pragelpass zijn er al sinds de 18e eeuw, maar werden lange tijd niet concreet. Pas in 1940 werd de weg aan de zijde van Glarus gebouwd. In 1974 kwam het deel aan de zijde van Schwyz gereed en pas toen was er sprake van een doorgaande pasweg van Schwyz naar Glarus. De Pragelpass is daarmee één van de jongste paswegen van Zwitserland. De pas is zeer smal en daardoor niet geschikt voor grote hoeveelheden verkeer, ondanks dat deze pas de kantonale hoofdsteden Schwyz en Glarus verbindt. Vanwege verkeersproblemen met doorgaand verkeer is het sinds 1978 in kanton Glarus voor gemotoriseerd niet meer toegestaan om in de weekenden over het gedeelte tussen de grens met kanton Schwyz en Richisau te rijden. Doorgaand verkeer dient uit te wijken naar de Klausenpass of de H8 en de A3. Wie over de pas wil rijden zal dit dus op een doordeweekse dag moeten doen.

De pas ligt op 1.548 meter boven zeeniveau vrij laag, maar vanwege het beperkte belang wordt de weg in de winter niet sneeuwvrij gehouden. De wintersluiting is van oktober tot juni en dat is vrij lang. De iets zuidelijker gelegen Klausenpass die ruim 400 meter hoger ligt kent een kortere wintersluiting.

Referenties


Flag of Switzerland.svg Bergpassen in Zwitserland Flag of Switzerland.svg

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass