E20 (Denemarken)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Primærrute 1 (Denemarken))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
E20
Begin København
Einde Esbjerg
Lengte 308 km
Route

→ Malmö

Øresundsbroen

15 Lufthavn

16 Lufthavn-Øst

17 Lufthavn-Vest

18 Tårnby

19 Ørestad

20 København-Centrum

21 Avedøre Holme

22 Gammel - Køge Landevej

Avedøre → København

25 Vallensbæk-Syd

26 Ishøj-Strand

Ishøj → Holbæk / Roskilde

27 Greve-Nord

28 Greve-Centrum

29 Greve-Syd

30 Solrød-Nord

31 Solrød-Syd

31B Køge-Nord

32 Køge

Køge-Vest → Rødby

33 Vemmedrup

34 Borup

35 Ringsted-Øst

36 Ringsted-Nord

37 Sorø

38 Slagelse-Øst

39 Slagelse-Syd

39b Slagelse-Vest

40 Vemmelev

41 Tjæreby

42 Korsør

43 Halsskov

Storebæltsbroen

44 Knudshoved

45 Nyborg-Øst

46 Nyborg-Vest

47 Langeskov

48 Tietgenbyen

Odense → Svendborg / Odense

50 Odense-Sydøst

51 Odense-Syd

52 Odense-Sydvest

53 Odense-Vest

54 Vissenbjerg

55 Aarup

56 Ejby

57 Nørre Aaby

58a Middelfart-Øst

58b Middelfart

Lillebæltsbroen

59 Fredericia-Syd

60 Fredericia-Vest

Fredericia → Aarhus

61 Taulov

Kolding → Aabenraa / Flensburg (D)

62 Kolding-Øst

63 Bramdrupdam

64 Kolding-Vest → Hamburg

65 Lunderskov-Øst

66 Lunderskov

67 Vejen-Øst

68 Vejen

69 Brørup

70 Holsted

71 Gørding

72 Bramming

73 Korskro

74 Skads

75 Esbjerg-Nord

76 Esbjerg-Øst

77 Esbjerg-Syd

De E20 is een motorvej in Denemarken. De autosnelweg vormt de belangrijkste oost-westverbinding van het land en verloopt vanaf de Øresundbrug tussen Kopenhagen en Malmö naar de westelijke kuststad Esbjerg. Onderweg komt men langs de grote stad Odense en over de Grote Beltbrug en de Kleine Beltbrug. De autosnelweg is 308 kilometer lang.

Naamgeving

De E20 gaat onder diverse namen door Denemarken. De Øresundsmotorvej loopt van Kopenhagen naar de Zweedse grens bij Malmö. De Amagermotorvej is de naam van een kort stukje snelweg langs de zuidkant van Kopenhagen en de Køge Bugt Motorvej is het gedeelte van Kopenhagen naar Køge, waar de E20 is dubbelgenummerd met de E47. De rest van de route over het eiland Sjælland heet de Vestmotorvej, van Køge tot aan Korsør.

De Fynske Motorvej heet het gedeelte op het eiland Fyn, tussen de Grote Beltbrug en de Kleine Beltbrug. De Taulovmotorvej is een kort stukje voor de E20 tussen beide takken van de E45 tussen Kolding en Fredericia. Het laatste en meest westelijke gedeelte van de route heet de Esbjergmotorvej, tussen Kolding en Esbjerg.

Deze namen staan langs de weg niet aangegeven; de route staat gewoon bewegwijzerd als E20. Wel worden de namen gebruikt in het Deens.

Administratieve wegnummers

De snelweg staat bewegwijzerd als de E20 en incidenteel met andere nummers in een dubbelnummering, zoals de E45, E47 en E55. De E20 heeft ook administratieve nummers die alleen op de hectometerpaaltjes staan en vanuit de auto vrijwel niet te lezen zijn. Ze zijn puur voor intern gebruik.

  • M3: Amagermotorvejen
  • M3: Øresundmotorvejen
  • M10: Køge Bugt Motorvejen
  • M20: Vestmotorvejen
  • M25: Storebæltsforbindselen
  • M40: Taulovmotorvejen
  • M40: Fynske Motorvej
  • M50: Sønderjyske Motorvejen
  • M52: Esbjergmotorvejen

Routebeschrijving

Øresundsmotorvejen

De autosnelweg begint op de Øresundbrug, de brug die Kopenhagen in Denemarken verbindt met Malmö in Zweden. De grens ligt op ongeveer 1/3 van de passage vanaf het Zweedse vasteland en derhalve ligt het grootste gedeelte van de route over de Øresund op Deens grondgebied. De grote overspanning ligt op Zweeds grondgebied. Naast het wegverkeer maakt het spoorverkeer gebruik van de brug; dit is vanuit de auto niet te zien. Men komt na enkele kilometers afdalen van de 50 meter hoog boven het water hangende overspanning op het kunstmatige eiland Peberholm, waarna men een tunnel induikt, om op het eiland Amager weer boven te komen. Men bevindt zich dan in de agglomeratie Kopenhagen, die zich uitstrekt over de komende 40 kilometer.

Amagermotorvejen

Men passeert Kastrup, de luchthaven van Kopenhagen, en de zuidelijke buitenwijken en voorsteden. Wat verderop staat een markante elektriciteitscentrale langs de snelweg. Hier bevindt zich ook de afslag København-Centrum, die nog een klein stukje een ongenummerde snelweg is. Via een brug passeert men de Kalveboderne, een kleine inham in de kust van Kopenhagen, waarna het eiland Sjælland wordt bereikt. Men komt dan bij het eerste knooppunt (Deens: Motorvejkryds), namelijk Motorvejkryds Avedøre, waar de E47 naar het noorden gaat, richting Helsingør. Vanaf hier zijn de E20 en E47 dubbelgenummerd.

Køge Bugt Motorvejen

De 2x5 E20/E47 bij Greve-Nord.

Men passeert de zogenaamde Køge Bugt, een baai waarlangs vele strand- en voorsteden van Denemarken liggen. Dit gedeelte is breder met 2x3 tot 2x5 rijstroken om het verkeer te kunnen verwerken. Na Ishøj voegt bij Motorvejkryds Ishøj de Motorring 4 of O4 in, die hier eindigt. Van de stranden of de zee ziet men vanaf de snelweg niets, omdat de snelweg een paar kilometer landinwaarts loopt en voorsteden als Greve, Solrød en Køge tussen de snelweg en de kust in liggen. Bij Motorvejkryds Køge-Vest voegt de E47 uit richting het zuiden, naar Næstved en Rødby. Hier splitst het verkeer zich over de bruggenroute via de E20 en de Duitse A7 en de meer rechtstreekse ferryroute via Rødbyhavn en Lübeck naar Hamburg. Beide routes nemen ongeveer evenveel tijd in beslag en kosten ook ongeveer evenveel.

Vestmotorvejen

Vanaf Køge loopt de E20 weer pal naar het westen door het binnenland van het eiland Sjælland. Het landschap is licht glooiend met een afwisseling van kleine bossen en velden. Men passeert het regiostadje Ringsted, waar men de primærrute 14 kruist, die van Roskilde naar Næstved loopt. Wat verderop, bij Sorø, eindigt de primærrute 57 uit Holbæk op de E20. De laatste grotere plaats op Sjælland is Slagelse, waar de primærrute 22 gekruist wordt, die van Kalundborg naar Næstved loopt. De laatste afslag voor de Grote Beltbrug is Halsskov. Via de 20 kilometer lange Grote Beltbrug steekt men de zeestraat over naar Fyn.

Fynske Motorvejen

De E20 bij Middelfart met 2x3 rijstroken.

Men komt op het eiland Fyn bij het stadje Nyborg. Hier slaat de primærrute 8 af richting Faaborg. De E20 voert hier door voornamelijk vrij vlak land, met af en toe een lichte glooiing. Bij Odense komt men bij het Motorvejkryds Odense, waar de primærrute 9 wordt gekruist, de snelweg van Odense naar Svendborg. Het traject langs Odense is meestal vrij druk en telt 2x2 rijstroken. Bij Odense kruist men ook de primærrute 43, die van Odense naar Faaborg loopt.

Verder naar het westen telt de snelweg deels 2x3 rijstroken en de laatste plaats op Fyn is Middelfart, waar zich de Kleine Beltbrug bevindt over de smalle zeestraat. Deze brug is een stuk korter dan de 2 grotere bruggen naar het oosten en is tolvrij. Vanaf de brug heeft men een goed uitzicht over Middelfart en de brug telt 2x3 rijstroken.

Taulovmotorvejen

Een kort stukje van de E20 heet de Taulovmotorvej; men komt op het schiereiland Jylland bij Fredericia, een middelgrote havenstad. Bij Motorvejkryds Fredericia slaat een tak van de E45 af naar het noorden, richting Vejle en Aarhus. Het knooppunt met de E45 bestaat uit een grote driehoek van drie knooppunten met ongeveer 7 tot 9 kilometer afstand ertussen. Bij elk knooppunt is maar beperkte uitwisseling mogelijk. Wat verderop komt men bij de regiostad Kolding, een belangrijk knooppunt in het zuiden van Jylland. De E20 en E45 zijn dubbelgenummerd tussen Motorvejkryds Kolding en Motorvejkryds Kolding-Vest, waarna de E45 in zuidelijke richting rechtdoor gaat richting Flensburg en Hamburg en de E20 afslaat naar het westen. Het meeste verkeer gaat hier richting het zuiden.

Esbjergmotorvejen

Het laatste stukje van de E20 is zeer rustig, omdat de snelweg doodloopt op de westkust van Denemarken. Het landschap is licht glooiend en men passeert geen grotere plaatsen. Bij Lunderskov slaat de primærrute 32 af richting Ribe, voor een tijd min of meer parallel aan de E20. Bijna bij het einde van de snelweg komt men langs de kleine luchthaven van Esbjerg, waar primærrute 11 en primærrute 30 gekruist worden. Primærrute 11 loopt van Ribe naar Varde; primærrute 30 begint hier en loopt naar Grindsted. Vlak voor Esbjerg draait de E20 naar het zuiden en eindigt de snelweg op de rotonde met de primærrute 24, die van Ribe naar Esbjerg loopt.

Geschiedenis

De Grote Beltbrug.

De historische route van de E20 van Kopenhagen naar Esbjerg is de Hovedvej 1.[1] Deze was ook genummerd als de A1, voor circa 1986, en later als de E66, die in 1992 de E20 werd.

Øresundsmotorvejen

De Øresundsmotorvej is het meest oostelijke deel, van de grens met Zweden tot in Kopenhagen. Het westelijke deel hiervan opende in 1960 en 1961 voor het verkeer om de luchthaven Kastrup te ontsluiten. In 1977 werd dit oostwaarts verlengd tot Tårnby en in 1997 tot aan de oostkust. De brug over de Øresund opende in 2000 voor het verkeer, waarmee Denemarken zijn eerste en voorlopig enige grensovergang met Zweden kreeg.

Amagermotorvejen

Het deel door het zuiden van de Deense hoofdstad over het eiland Amager werd in twee fases geopend tussen 1983 en 1987. Hierbij werd ook de Sjællandsbro gebruikt, een lage brug. In 1994 werd dit deel verbreed naar 2x3 rijstroken.

Køge Bugt Motorvejen

De Køge Bugt Motorvej is het deel tussen Køge en Kopenhagen en was al vroeg van belang door de vele suburbane plaatsen aan de Oostzee. Het eerste deel opende in 1969 bij het knooppunt Køge. In 1972 en 1973 werd dit verlengd tot aan Kopenhagen, waarbij de laatste schakel in 1980 opengesteld werd.

Het deel tussen de Motorring 4 en Greve-Nord is op 29 september 2008 naar 2x5 rijstroken verbreed; het deel naar Greve-Syd naar 2x4 rijstroken op diezelfde datum. Zuidwaarts naar Solrød-Syd opende op 2 december 2009 een nieuw verbreed deel met 2x3 rijstroken. De Køge Bugt Motorvej had hiermee doorlopend 2x3 of meer rijstroken.

Tussen 2012 en 2016 is de E20 tussen Greve-Syd en Køge in fases verder naar 2x4 rijstroken verbreed. Als eerste is het deel van Greve-Syd tot Solrød-Syd verbreed, op 13 december 2014 opende de eerste 4 kilometer met 2x4 rijstroken ter hoogte van Greve.[2] en op 10 februari 2015 opende nog 4 kilometer met 4 rijstroken.[3] Het deel tot Solrød-syd was begin 2016 voltooid.[4] Vervolgens is het deel tussen Solrød Syd en Køge naar 2x4 rijstroken verbreed. De extra rijstroken openden op 31 oktober 2016 voor het verkeer,[5] alhoewel het definitieve asfalt in 2017 is aangebracht.[6]

Vestmotorvejen

De E20 op het westen van Sjælland is in 1957 geopend zonder vluchtstroken.

De Vestmotorvej is het westelijke deel van de E20 over het eiland Sjælland. Het deel vanaf Vemmelev tot de toekomstige Grote Beltbrug opende reeds in 1957 voor het verkeer. Dit deel heeft grotendeels geen vluchtstroken, maar in 2021 werd besloten deze aan te gaan leggen.[7] In 1965 werd dit verlengd tot Skovse en in 1976 opende het deel tussen Ringsted en Køge. De ontbrekende schakel tussen Skovse en Ringsted opende pas in 1993 voor het verkeer, waardoor de E20 hier een relatief lange aanleggeschiedenis heeft. De Storebæltsbro naar het eiland Fyn opende in 1998 voor het verkeer.

Fynske Motorvejen

De Kleine Beltbrug vanaf Middelfart gezien.

De Fynske Motorvej is de snelweg over het eiland Fyn, waarop de grotere stad Odense ligt. In 1957 opende hier het eerste deel tussen Knudshoved en Hjulby. Tussen 1968 en 1971 werd het deel tussen Odense en Nørre Aaby opengesteld, inclusief de Lillebæltsbro, en tussen 1980 en 1985 het deel ten oosten van Odense tussen Hjulby en Odense.

Tussen maart 2011 en oktober 2014 is de E20 tussen Middelfart en Nørre Aaby naar 2x3 rijstroken verbreed. De extra rijstroken openden op 3 oktober 2014 voor het verkeer, een jaar voor op schema.[8][9] Tussen 2015 en 2017 is de aansluiting 52 (Odense SV) omgebouwd tot divergerende diamantaansluiting (DDI), de eerste in Denemarken.[10] De DDI opende op 17 september 2017 voor het verkeer.[11] Dit was de eerste moderne DDI in Europa.

Tussen 2019 en 2023 is de E20 tussen Nørre Aaby en Odense-Sydvest naar 2x3 rijstroken verbreed. Dit traject is 24 kilometer lang. Men wilde voorheen op korte termijn inzetten op spitsstroken op dit traject,[12] maar hier is later van afgezien. De kosten werden indertijd geraamd op 2,4 miljard DKK (€ 320 miljoen). De verbreding wordt grotendeels bekostigd door Storebælt A/S, de concessiehouder van de Grote Beltbrug. De concessie is daartoe met 5 jaar verlengd.[13] Op 1 april 2019 begon de verbreding van de eerste fase, een 10 kilometer lang traject tussen Aarup en Odense-Vest.[14] De officiële bouwstart was op 6 mei 2019.[15] Dit deel is op 16 december 2020 opgeleverd.[16] Van 2021 tot 2023 is ook het deel tussen Nørre Aaby en Aarup in twee fases verbreed.[17][18][19] In augustus 2022 werd daarvan al 5 kilometer tussen Ejby en Gribsvad opgeleverd.[20] De verbreding werd op 13 juli 2023 volledig opgeleverd.[21] De officiële inauguratie volgde op 29 september 2023.

Taulovmotorvejen & Sønderjyske Motorvejen

De Taulovmotorvej opende in 1970 voor het verkeer langs de noordkant van Kolding. In 1973 werd dit verlengd tot Kolding-Vest. Het knooppunt Kolding-Vest werd echter pas in 1998 opengesteld.

In 2014 zijn rond Kolding weefstroken aangelegd.[22] Deze openden op 4 juli 2014 voor het verkeer.[23]

Esbjergmotorvejen

De Esbjergmotorvej, het meest westelijke deel tussen Esbjerg en Kolding, is vanaf midden jaren '90 aangelegd en opende grotendeels in 1996 voor het verkeer. Alleen de laatste schakel tussen Kolding-Vest en Vejen opende in 1998 voor het verkeer.

Openstellingsgeschiedenis

Sjælland

Van Naar Lengte Datum
Vemmelev Halsskov 10,0 km 27-05-1957
Kastrup Lufthavn Amager Landevej 1,3 km 28-06-1960
Amager Landevej Englandsvej 1,2 km 00-00-1961
Skovse Vemmelev 11,0 km 00-05-1965
Solrød-Syd Køge-Vest 5,9 km 17-12-1969
Søndre Ringvej Solrød-Nord 15,0 km 12-12-1972
Solrød-Nord Solrød-Syd 3,6 km 00-00-1973
Køge-Vest Ringsted-Nord 22,5 km 29-10-1976
Gamle Køge Landevej Søndre Ringvej 4,1 km 00-11-1980
Avedøre Havnevej Gamle Køge Landevej 2,0 km 25-11-1983
Sjællandsbroen Avedøre Havnevej 2,7 km 06-08-1987
Ringsted-Nord Skovse 25,7 km 17-06-1993
Englandsvej Sjællandsbroen 8,9 km 27-09-1997
Halsskov Storebæltsbroen 19,0 km 14-06-1998
Øresundbrug Kastrup Lufthavn 15,0 km 01-07-2000

Fyn

Van Naar Lengte Datum
Knudshoved Hjulby 8,5 km 27-05-1957
Aarup Nørre Aaby 10,1 km 00-07-1968
Nørre Aaby Lillebæltsbroen 9,1 km 21-10-1970
Odense-Vest Aarup 7,2 km 00-11-1971
Hjulby Langeskov 11,5 km 00-09-1980
Langeskov Odense-Vest 23,2 km 28-08-1985
Storebæltsbroen Knudshoved 19,0 km 14-06-1998

Jylland

Van Naar Lengte Datum
Lillebæltsbroen Kolding-Vest 15,9 km 02-03-1970
Vejen Holsted 15,2 km 20-06-1996
Holsted Esbjerg-Syd 31,3 km 08-09-1997
Kolding-Vest Vejen 19,0 km 18-09-1998

Toekomst

Het deel van Kopenhagen naar Køge is reeds verbreed van 2x2 naar 2x3 en deels 2x4 of 2x5 rijstroken.

Kolding

Op 15 juni 2011 is een besluit genomen om het dubbelgenummerde deel van de E20 en E45 tussen het knooppunt Kolding-Vest en Kolding-Nord naar 2x3 rijstroken te verbreden over 7 kilometer.[24] De voortgang was daarna echter gering, in 2021 stemde het Deense parlement in om de E20 rond Kolding te verbreden. Op 29 juni 2023 werd goedkeuring aan het project verleend, dat medio 2025 moet starten.[25]

Fyn

Op 15 juni 2011 is besloten een deel van de 13 kilometer van de E20 over het eiland Fyn tussen Odense Sydvest en Tietgenbyen te verbreden naar 2x3 rijstroken. Dit is de bypass van Odense.[26] Wanneer de verbreding exact uitgevoerd gaat worden is afhankelijk van de financiering via het infrastructuurfonds. De E20 telt na realisatie hiervan doorlopend 2x3 rijstroken van Fredericia tot voorbij Odense. In 2019 werd gesteld dat de verbreding van de E20 langs Odense meer concreet zou worden.[27]

Kopenhagen

Het is gepland om de passage door Kopenhagen te verbreden, het traject tussen Avedøre en København-Centrum zou dan naar 2x4 rijstroken verbreed moeten worden en het deel tussen København-Centrum en het vliegveld naar 2x3 rijstroken.[28] Een variant met 2x5 rijstroken rond Hvidovre is ook onderzocht, maar dat vereist grootschalige aanpassing aan twee bruggen.[29] Op 28 juni 2021 stemde het Deense parlement in met de verbredingsprojecten.[30]

Bruggen

Øresundbroen

Zie ook Øresundbrug.

De Øresundsbrug

De Øresundbrug is de verbinding van de E20 en een spoorlijn over de Øresund zeestraat tussen Kopenhagen en Malmö. De verbinding bestaat uit een bruggedeelte en een tunnel. De brug is de langste grensbrug ter wereld. De totale route is ongeveer 21 kilometer lang, waarvan twee derde op Deens gebied ligt en een derde op Zweeds gebied. De autosnelweg telt 2x2 rijstroken en de verkeersintensiteit bedraagt circa 19.000 voertuigen per dag. De brug zelf is 7,8 kilometer lang, met de langste vrije overspanning van 490 meter lang is en 57 meter boven het zeewater. De pylonen zijn 204 meter hoog. De spoorlijn hangt onder de rijbanen en is vanaf de autosnelweg grotendeels niet te zien. Bestuurders moeten rekening houden met zware zijwinden, zelfs wanneer het op maaiveld niet hard waait.

Verder bestaat er ook nog een 4 kilometer lange tunnel onder de Drogden zeestraat, omdat een hoge brug niet haalbaar was vanwege de nabijheid van de luchthaven van Kopenhagen. Met de bouw van de brug is in 1995 gestart. Op 1 juli 2000 is het traject over de Øresund voor het verkeer vrijgegeven. De brug heeft 30,1 miljard Deense kronen gekost.

Storebæltsbroen

Zie ook Grote Beltbrug.

De Grote Beltbrug

De Grote Beltbrug verbindt de eilanden Fyn en Sjælland en is een belangrijke verbinding voor zowel het spoor als het wegennet. De brug overspant de Grote Belt en is in totaal 20 kilometer lang. De westelijke brug (Vestbroen) bestaat uit een Causeway die op een paar meter boven het water loopt. Door die Causeway is er geen scheepvaart onder de brug mogelijk. Naast de snelweg loopt de spoorlijn. De oostelijke brug (Østbroen) bestaat uit een 6,8 kilometer lange brug met een vrije overspanning van 1624 meter, die 65 meter boven het water hangt. De brug is geopend in 1998. De verkeersintensiteit bedraagt 27.600 voertuigen per etmaal.

Lillebæltsbroen

Zie ook Kleine Beltbrug.

De Kleine Beltbrug

De Nieuwe Kleine Beltbrug of Nye Lillebæltsbro verving in 1970 de verouderde Kleine Beltbrug tussen Middelfart en Fredericia. Deze nieuwe brug wordt nu vaak aangeduid als Kleine Beltbrug. De brug is 1.700 meter lang, met de grootste overspanning van 600 meter lang is en 44 meter boven de zee. De hoogste pilaren zijn 120 meter hoog. Vanaf de brug heeft men uitzicht over Middelfart. De brug heeft verwarming onder het asfalt, zodat de brug in de winter ijs- en sneeuwvrij blijft. Deze brug is tolvrij en telt 2x3 rijstroken. Spoorverkeer gaat nog via de Oude Kleine Beltbrug uit 1935.

Verkeersintensiteiten

Telpunt 2009[31] 2015[32] 2019
Øresundbrug 16.000 20.000 20.400
Kastrup 26.000 33.700
Tårnby 58.300 68.200
Hvidovre 81.700 102.300 126.500
Brøndby Strand 87.000 70.100 90.100
Ishøj 61.700 66.200 75.300
Ishøj Motorvejdskryds 152.100
Greve Strand 105.900 110.800 133.200
Solrød Strand 90.500 84.800 133.500
Køge 92.600 86.800 116.500
Ringsted 45.100 45.700 58.900
Sorø 40.600 43.100 51.500
Slagelse 39.300 41.700 48.100
Korsør 37.000 37.500 37.000
Storebæltbrug 29.600 32.500 36.400
Nyborg 30.100 33.700 36.900
Langeskov 33.000 39.900 44.000
Odense 51.700 51.600 71.500
Vissenbjerg 54.600 55.800 70.000
Middelfart 53.500 63.600 73.000
Lillebæltbrug 59.300 65.400 80.500
Fredericia 58.000 65.400 78.600
Taulov 28.400 39.300 49.600
Kolding 54.400 55.500 94.900
Lunderskov 24.000 30.900 32.400
Vejen 19.200 21.200 24.000
Bramming 18.400 19.600 23.500
Esbjerg 12.600 13.100 20.200

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Lengte
Øresundbrug 20 København-Centrum 2x2 20 km
20 København-Centrum Ishøj 2x3 16 km
Ishøj 27 Greve-Nord 2x5 2 km
27 Greve-Nord Køge 2x4 18 km
Køge 53 Odense-Vest 2x2 132 km
53 Odense-Vest Taulov 2x3 41 km
Taulov 77 Esbjerg-Syd 2x2 81 km

Referenties

  1. Den gamle hovedvej 1 over Danmark | highways.dk
  2. Mere plads til juletrafikken på Køge Bugt Motorvejen | vejdirektoratet.dk
  3. Plads og fart til morgenpendlerne mod København | vejdirektoratet.dk
  4. Udbygning af Køge Bugt Motorvejen mellem Greve Syd og Solrød Syd | Vejdirektoratet.dk
  5. Nu får trafikanterne otte spor på hele Køge Bugt Motorvejen | vejdirektoratet.dk
  6. Fire spor i hver retning på Køge Bugt Motorvejen | vejdirektoratet.dk
  7. Bred aftale om infrastruktur for mere end 160 mia. kroner vil samle Danmark frem mod 2035 | trm.dk
  8. Nu køres der i tre spor på Vestfyn | vejdirektoratet.dk
  9. E20 Nørre Aaby - Middelfart | vejdirektoratet.dk
  10. Vejdirektoratet lancerer venstrekørsel - på motorvejsbro | vejdirektoratet.dk
  11. Danmarks første dynamiske ruderanlæg er klar til brug | vejdirektoratet.dk
  12. Ekstra motorvejsspor på Vestfyn i myldretiden | trm.dk
  13. Lavere Storebæltstakster og udvidelse af motorvejen på Vestfyn | trm.dk
  14. Vejdirektoratet udvider Danmarks hovedfærdselsåre | vejdirektoratet.dk
  15. Udbygning af Fynske Motorvej er sat i gang | trm.dk
  16. Første etape af udbygningen af Fynske Motorvej er snart færdig | vejdirektoratet.dk
  17. Entreprenør er valgt til udbygning af den sidste etape af Fynske Motorvej | vejdirektoratet.dk
  18. Motorvej på Vestfyn til 2,4 mia. kr. kan være færdig i 2022 | trm.dk
  19. Anlægsarbejdet på den Vestfynske Motorvej rykker mod øst | vejdirektoratet.dk
  20. Fem kilometer sekssporet motorvej på Fyn er klar til brug | vejdirektoratet.dk
  21. Udbygning af Fynske Motorvej er færdig | vejdirektoratet.dk
  22. På vej med kørsel i nødspor på E45 ved Kolding | vejdirektoratet.dk
  23. Klar til kørsel i ekstra spor på E45 ved Kolding | vejdirektoratet.dk
  24. Udbygning af motorvej Fredericia S - Kolding | vejdirektoratet.dk
  25. Beslutning om igangsættelse af udbygning af E45/E20 Kolding | trm.dk
  26. Udbygning af Fynske Motorvej syd om Odense | vejdirektoratet.dk
  27. Regeringen og DF investerer over 110 milliarder kroner i infrastruktur | trm.dk
  28. Regeringen giver vitaminindsprøjtning til hovedstadsområdet | trm.dk
  29. Regeringen og DF investerer over 110 milliarder kroner i infrastruktur | trm.dk
  30. Bred aftale om infrastruktur for mere end 160 mia. kroner vil samle Danmark frem mod 2035 | trm.dk
  31. Vejdirektoratet | samlet trafik 2009
  32. Trafik på strækninger 2015 | Vejdirektoratet
Autosnelwegen in Denemarken

Midtjysk motorvej