Primorje-Gorski Kotar

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Primorje-Gorski Kotar COA.png
Primorje-Gorski Kotar.png
Hoofdstad Rijeka
Grootste stad Rijeka
Oppervlakte 3.588 km²
Inwonertal 269.508 (2021)
Lengte snelwegennet 120 km
Eerste snelweg 2004
Afkorting

De provincie Primorje-Gorski Kotar (Kroatisch:Primorsko-Goranska Županija) is gelegen langs het noordelijke kustgebied, ten oosten van Istrië. De županija is vernoemd naar de in het binnenland gelegen regio Gorski Kotar en de kust, dat in het Kroatisch primorje heet.

Inleiding

Primorje-Gorski Kotar strekt zich uit langs de noordelijke kust, maar ook voor een aanzienlijk deel in het binnenland. Een klein deel van het schiereiland Istrië (het uiterste noordoosten) behoort ook tot deze županija, waaronder de oudste Kroatische badplaats Opatija. Toerisme is sowieso een belangrijke bron van inkomsten omdat hier verder nog meer badplaatsen liggen, zoals Crikvenica. De hoofdstad is de havenstad Rijeka. De kustregio van Lovran tot aan Crikvenica wordt ook wel Kvarner genoemd. De regio rondom Rijeka is vrij stedelijk. De kust kenmerkt zich verder door een bergachtige mediterrane omgeving. Het binnenland is bergachtig maar erg bebost en in tegenstelling tot de kust vrij dunbevolkt, er zijn nauwelijks plaatsen van enige betekenis. In het westen ligt het nationale park Risnjak.

Tot deze županija behoort ook een aantal eilanden, waaronder Cres, Krk, Rab en Lošinj. Ook hier bevinden zich diverse badplaatsen. Het eiland Krk is met het vasteland verbonden door middel van een brug.

Wegennet

Het wegennet langs de kust ligt zeer geconcentreerd tegen die kust aan, behalve bij Rijeka zijn er geen wegen die van de kust naar het binnenland leiden. Vanwege de lage bevolkingsdichtheid lopen er in het binnenland ook niet heel veel doorgaande wegen.

Autoceste

De belangrijkste as is de A6 die vanuit Rijeka in oostelijke richting naar Zagreb loopt. Het is een tweebaansweg die in deze županija naast Delnice geen plaatsen van betekenis tegenkomt. De A7 verbindt Rijeka met Slovenië in het noorden en de kustweg bij Šmrika in het zuidoosten en is een goed alternatief voor de D8 die om de baai van Bakarac heenloopt. De A7 loopt ook door de buitenwijken van Rijeka en vervult daar dan ook de functie van stadssnelweg.

Hoofdwegennet

De D8 loopt grotendeels langs de kust. Omdat de A7 grotendeels parallel loopt is de weg minder van belang voor doorgaand verkeer, pas ten oosten van Šmrika, waar de A7 nu eindigt, wordt de weg belangrijker omdat het de enige weg in de wijde omgeving is die naar het zuidoosten loopt langs of vlakbij de kust. In het uiterste westen van de županija vervult de D66 de functie van oostelijke bochtige kustweg over het schiereiland Istrië langs en door diverse badplaatsen. De B8 is een autoweg die vanuit Rijeka westwaarts naar het binnenland van Istrië voert via de Učkatunnel. De D32 vormt een verbinding van noordwest naar zuidoost vanuit Slovenië naar Delnice. De weg loopt langs het nationale park Risnjak en heeft eerder een functie voor lokaal en toeristisch verkeer dan voor doorgaand verkeer.

Rijeka

De stad Rijeka telt rond de 128.000 inwoners. Het is een havenstad, waarbij de meeste industrie zich in het oosten van de stad bevindt, met petrochemische industrie bij de baai van Bakarac. De stad kenmerkt zich door architectuur uit de Oostenrijks-Hongaarse tijd. Rijeka is een langgerekte stad die tegen de bergen is aangebouwd. Het (spoor-)wegennet is derhalve oost-west georiënteerd. De kustweg D8 is de enige weg in Rijeka van doorgaand belang. De weg bestaat vrijwel overal uit 1 rijbaan, met 2 rijstroken per richting, slechts gescheiden door een middenstreep. Alleen rond de Riva, de passagiershaven nabij het centrum, loopt de weg in oostelijke richting een stratenblok verder dan in westelijke richting via een éénrichtingsweg. Ten oosten van de stad verbindt de D404 de D8 met de A7 via een weg met 3 rijstroken. De A7 loopt ook van oost naar west, alleen wat hoger door de noordelijke delen van de stad. De D403 is de enige doorgaande noord-zuid verbinding tussen de A7 en de D8 ten westen van het centrum. De D403 zal in de toekomst verder naar het noorden verlengd worden.

Eilanden

In de Baai van Kvarner ligt een aantal eilanden dat tot Primorje-Gorski Kotar behoort. Hiervan is Krk het grootste eiland en is met het vasteland verbonden via de Krčki most. Dit eiland heeft 2 belangrijke verkeersassen die de belangrijkste plaatsen van het eiland bedienen.

Het eiland Cres is vanaf Brestova op het schiereiland Istrië per veerboot bereikbaar. Omdat het eiland erg smal maar langgerekt is, loopt er 1 hoofdweg (D100) over het eiland, die over het eiland Lošinj verder doorloopt – beide eilanden zijn onderling door een brug met elkaar verbonden.

Rab kenmerkt zich door een volstrekt kale noordkant. Ook hier loopt slechts 1 grote verkeersas over het eiland.

De eilanden zijn onderling verbonden door diverse veerdiensten: Rab met Krk en Cres met Krk. Rab is dan weer per veerboot met het vasteland verbonden. Het is daarmee prima mogelijk om per auto te eilandhoppen, met dien verstande dat de wachttijden zeker in de zomer erg op kunnen lopen.

Referenties


Županije in Kroatië

Bjelovar-BilogoraBrod-PosavinaDubrovnik-NeretvaIstraKarlovacKoprivnica-KriževciKrapina-ZagorjeLika-SenjMeđimurjeOsijek-BaranjaPožega-SlavonijaPrimorje-Gorski KotarSplit-DalmacijaŠibenik-KninSisak-MoslavinaVaraždinVirovitica-PodravinaVukovar-SrijemZagreb (stad)Zagreb (provincie)Zadar