Princes Freeway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Australian Alphanumeric State Route M1.PNG
Princes Freeway map.png
M1
Begin Tralalgon
Einde Geelong
Lengte 159 km
Route

Knooppuntsymbool.svg West Gate Freeway

Afslagsymbool.svg Princes Highway

Knooppuntsymbool.svg Metropolitan Ring Road

Afslagsymbool.svg Williamstown

Afslagsymbool.svg Tarneit

Afslagsymbool.svg Laverton

Afslagsymbool.svg Point Cook

Afslagsymbool.svg Hoppers Crossing

Afslagsymbool.svg Werribee

Afslagsymbool.svg Werribee

Afslagsymbool.svg Werribee

Afslagsymbool.svg Princes Highway

Afslagsymbool.svg Little River

Afslagsymbool.svg Point Wilson

Afslagsymbool.svg Lara

Afslagsymbool.svg Corio

Afslagsymbool.svg North Shore

Afslagsymbool.svg Geelong


Monash Freeway

Afslagsymbool.svg Princes Highway

Afslagsymbool.svg Berwick

Afslagsymbool.svg Beaconsfield

Afslagsymbool.svg Cardinia

Afslagsymbool.svg Pakenham

Afslagsymbool.svg Koo Wee Rup

Afslagsymbool.svg Nar Nar Goon

Afslagsymbool.svg Maryknoll

Afslagsymbool.svg Tynong

Afslagsymbool.svg Garfield

Afslagsymbool.svg Bunyip

Afslagsymbool.svg Longwarry

Afslagsymbool.svg Drouin

Afslagsymbool.svg Warragul

Afslagsymbool.svg Nilma

Afslagsymbool.svg Darnum

Afslagsymbool.svg Willow Grove

Afslagsymbool.svg Moe

Afslagsymbool.svg Newborough

Afslagsymbool.svg Morwell

Princes Highway

De Princes Freeway is een freeway in Victoria, Australië. De snelweg bestaat uit twee aparte trajecten, het westelijke deel vanaf Melbourne naar Geelong, en het oostelijke deel van Melbourne naar Morwell. Deze stukken zijn respectievelijk 47 en 112 kilometer lang, in totaal 159 kilometer.

Routebeschrijving

Melbourne - Geelong

De Princes Freeway.

In het westen van Melbourne gaat de West Gate Freeway over in de Princes Freeway en voegt de Princes Highway in. Men kruist hier de Metropolitan Ring Road, de ringweg om Melbourne. De snelweg telt 2x4 rijstroken en loopt parallel aan de Port Phillip Bay naar het zuidwesten. Aan de oostkant van Werribee versmalt de weg naar 2x3 rijstroken, waarna de snelweg aan een plattelandsroute naar de zuidwestelijke stad Geelong begint. Het gehele tracé van Werribee naar Geelong is met 2x3 rijstroken uitgevoerd, een vrij uitzonderlijke situatie in Australië. De snelweg vormt daarna de westelijke bypass van Geelong, en gaat daarna als de Princes Highway verder naar het westen.

Melbourne - Morwell

Bij de zuidoostelijke stad Berwick gaat de Monash Freeway uit Melbourne over in de Princes Freeway, die dan de agglomeratie verlaat en door plattelandsgebied naar het oosten loopt. Men passeert langs Pakenham over een nieuw tracé, maar het deel van Nar Nar Goon tot Drouin volgt de oude Princes Highway. Dit deel heeft weliswaar een freeway-classificatie, maar kent enkele ongeregelde kruispunten naar gehuchtjes in de buurt. Men komt daarna in groen en wat heuvelachtig gebied, waarbij de snelweg een bypass van Drouin en Warragul vormt over een nieuw tracé. Tussen Warragul en Moe loopt de snelweg door de dorpjes Yarragon en Trafalgar, en is hier amper een snelweg te noemen, er zijn enkele verkeerslichten. De snelweg vormt daarna een bypass van Morwell op een nieuw tracé, en gaat dan over in de Princes Highway, die verder oostwaarts loopt.

Geschiedenis

Het is niet duidelijk wanneer de snelweg tussen Melbourne en Geelong is aangelegd, maar betreft een upgrade van de reeds bestaande Princes Highway. Dit geldt ook voor het grootste deel tussen Melbourne en Morwell.

Tussen 2006 en 2009 is de Geelong Bypass aangelegd, waardoor doorgaand verkeer niet meer door Geelong hoeft. Tussen 2005 en 2007 is de bypass van Pakenham aangelegd, zodat verkeer niet meer de oude Princes Highway hoeft te volgen.

Toekomst

Er zijn plannen om de expresswegdelen van de Princes Freeway geleidelijk op te waarderen naar een volledige freeway met ongelijkvloerse kruisingen. Met name om Traralgon zijn de plannen hiervoor in een vergevorderd stadium.

Tevens zijn er plannen om het deel van Traralgon naar Sale aan te leggen, evenals van Geelong naar Colac, zodat de Princes Freeway langer wordt in westelijke én oostelijke richting.

Verkeersintensiteiten

Melbourne - Geelong

Intensiteiten ten zuidwesten van de aansluiting.

locatie AADT 2013
Knooppuntsymbool.svg Metropolitan Ring Road 159.000
Afslagsymbool.svg Fitzgerald Road 137.000
Afslagsymbool.svg High Street 130.000
Afslagsymbool.svg Palmers Road 132.000
Afslagsymbool.svg Forsyth Road 96.000
Afslagsymbool.svg Princes Highway 58.000
Afslagsymbool.svg Duncans Road 45.000
Afslagsymbool.svg Werribee Main Road 50.000
Afslagsymbool.svg Little River Road 50.000
Afslagsymbool.svg Point Wilson Road 51.000
Afslagsymbool.svg Beach Road 53.000
Afslagsymbool.svg Avalon Road 51.000

Referenties


Hoofdwegen en autosnelwegen in Victoria

Autosnelwegen: Calder FreewayCityLinkEastern FreewayEastLinkFrankston FreewayGoulburn Valley FreewayHume HighwayMetropolitan Ring RoadMonash FreewayMornington Peninsula FreewayPrinces FreewaySouth Gippsland FreewayTullamarine FreewayWest Gate FreewayWestern DistributorWestern Ring RoadWestern Freeway

Hoofdwegen: Borung HighwayCalder HighwayGlenelg HighwayGoulburn Valley HighwayGreat Alpine RoadGreat Ocean RoadHamilton HighwayHenty HighwayHume HighwayKiewa Valley HighwayLoddon Valley HighwayMallee HighwayMaroondah HighwayMelba HighwayMidland HighwayMonaro HighwayMurray Valley HighwayNorthern HighwayOmeo HighwayPrinces HighwayPyrenees HighwaySouth Gippsland HighwaySturt HighwaySunraysia HighwayWestern HighwayWimmera Highway