Prins Clausbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prins Clausbrug
Blank.png
Prins Clausbrug.jpg
Overspant Amsterdam-Rijnkanaal
Rijstroken 2x2
Totale lengte 230 meter
Hoofdoverspanning 150 meter
Hoogte brugdek onbekend
Openstelling 2003
Verkeersintensiteit onbekend mvt/etmaal
Locatie kaart

De Prins Clausbrug is een tuibrug in Nederland, gelegen in de stad Utrecht. De brug overspant het Amsterdam-Rijnkanaal. De brug heeft een hoofdoverspanning van 150 meter.

Kenmerken

De Prins Clausbrug verbindt de Utrechtse wijk Kanaleneiland (en het centrum van de stad) met het bedrijventerrein Papendorp aan de westelijke zijde van het Amsterdam-Rijnkanaal. De Prins Clausbrug is uitgevoerd als een stalen tuibrug met een pyloon van 91,4 meter hoog die op de westelijke oever van het kanaal staat. De brug heeft een overspanning van ongeveer 150 met en een totale lengte van ongeveer 230 meter. De tuien variëren in dikte van 160 tot 315 mm.

De brug heeft twee rijbanen met beide twee rijstroken waarbij op beide rijbanen één rijstrook is bestemd voor lijnbussen. Daarnaast lopen naast beide rijbanen fiets- en voetpaden. De breedte van de brug is 37 meter.

Het hoogteverschil tussen het wegdek en de fiets- en voetgangersstrook varieert. In het begin zakt de autorijbaan tot meer dan drie meter onder de strook voor het langzaam verkeer, om halverwege de brug er bovenuit te steken. Een deel van de ruimte tussen die weggedeelten is vormgegeven als een torderende 'berm' van metalen panelen. De weg zelf slingert zich ook nog eens in horizontale richting naar het midden van de brug zodat de pyloon navenant door het beeld heen en weer schuift. En dan zijn er natuurlijk de tuien die licht torsend als een net om de pyloon draaien. Buiten het gebied van de tuien, als je de brug oversteekt op het fiets- of voetpad wordt hierdoor een moiré-effect zichtbaar.[1]

Geschiedenis

In de jaren negentig werd besloten dat de stad Utrecht fors zou uitbreiden met de woonwijk Leidsche Rijn waar uiteindelijk zo'n ongeveer 100.000 mensen zouden moeten gaan wonen. Deze wijk was gepland ten westen van het Amsterdam-Rijkanaal (en rijksweg A2), terwijl het grootste deel van de rest van de stad ten oosten van het kanaal lag. Om de verschillende stadsdelen met elkaar te verbinden was het noodzakelijk voldoende oeververbindingen te hebben. De Prins Clausbrug is één van deze oeververbindingen.

De gemeente Utrecht wenste op de plek waar nu de Prins Clausbrug is gelegen een bijzondere brug. Hiertoe schreef de gemeente in 1998 een prijsvraag uit voor een 'goed ingepast landmark voor de stad Utrecht en Leidsche Rijn'. De wedstrijd leverde vier hoogwaardige inzendingen op en werd gewonnen door UN Studio. Dit bureau is van de bekende ontwerper Ben van Berkel die in de nabij gelegen wijk Kanaleneiland is opgegroeid. Ben van Berkel was eerder ontwerper van de Erasmusbrug in Rotterdam, een andere iconische tuibrug. De bouwkosten van de brug bedroegen 24,5 miljoen euro.

De brug is op 17 mei 2003 opengesteld voor verkeer en op 25 juni 2003 geopend door (toenmalig) prinses Maxima.

In 2020 en 2021 heeft groot onderhoud plaatsgevonden aan de Prins Clausbrug. In 2020 waren onder meer lift en elektra aan de beurt en moest het asfalt van het wegdek en het fietspad gerepareerd worden. In 2021 werden onder meer beschadigingen aan lasnaden bij de architectonische rondingen van de pyloonvoet hersteld.

Verkeersintensiteiten

Het is onbekend wat de verkeersintensiteit van de brug is.

Wetenswaardigheden

In Wormer is een andere Prins Clausbrug gelegen. Deze brug is een basculebrug over de rivier de Zaan en vormt de verbinding tussen Wormerveer en Wormer. Deze brug werd op 18 juni 1993 geopend door Prins Claus. De aanleg van de brug kostte ongeveer 15 miloen gulden (6,8 miljoen euro).

Ook in Dordrecht is een brug met de naam Prins Clausbrug aangelegd. Dit betreft een beweegbare fiets- en voetgangersbrug die de woonwijk Stadswerven verbindt met de historische binnenstad van Dordrecht. Deze basculebrug met een draaibare ballastmast van 30 meter lengte is 120 meter lang en ontworpen door René van Zuuk. De bouw en openstelling is vertraagd door onder meer een dispuut over de hoogte van de bouwkosten. De brug is in 2021 geopend.

Referenties