Prinses Amaliatunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amaliatunnel
Kruist Soestdijkerstraatweg
Lengte 69,5 meter
Openstelling 22 november 2012
Intensiteit n.n.b. mvt/dag
Tunnelcategorie n.v.t.
Locatie kaart

De Amaliatunnel is een onderdoorgang in Nederland, gelegen in de stad Hilversum met een gesloten deel van slechts 69,5 meter lengte. De Amaliatunnel is door zijn korte lengte geen tunnel in de zin van de Tunnelwet. De onderdoorgang is gelegen in de Oostereind, heeft één buis en kruist de Soestdijkerstraatweg.

Kenmerken

De Amaliatunnel ligt in de oostkant van Hilversum, in de nabijheid van de aansluiting met de A27. De tunnel is aangelegd om het kruispunt Oostereind, welke onderdeel uitmaakt van de ringweg van Hilversum, met de Soestdijkerstraatweg te ontlasten. Doorgaand verkeer over het Oostereind wordt onder de Soestdijkerstraatweg doorgeleid en kan daardoor ongehinderd de weg vervolgen. Op het kruispunt dat boven de tunnel ligt is een turborotonde aangelegd.

In het ontwerp is gekozen voor een hoogwaardig afwerkingsniveau van de tunnelbakwanden en randen van het viaduct, overeenkomstig de kernpunten van het 'Handboek Buitenring'. De wandafwerking van de tunnelbak bestaat uit gegradineerd en gefrijnd natuursteen in combinatie met langformaat metselwerk - Kolumba steen - in liggend en staand verband. De met natuursteen afgewerkte verjongende viaductrand biedt ruimte voor beplanting en vormt daarmee een groene entree tot de tunnel.[1]

De hele constructie van de tunnel is 267 meter lang. Hiervan is 69,5 meter overdekt. Omdat de onderdoorgang korter is dan 250 meter hoeft hij niet volledig aan de Tunnelwet te voldoen.

Geschiedenis

De aanleg van de tunnel komt voort uit het Integraal Bereikbaarheids Plan (IBP) van de gemeente Hilversum welke op 7 december 2005 door de Hilversumse gemeenteraad werd goedgekeurd. In het IBP stonden meer maatregelen om de bereikbaarheid van Hilversum te verbeteren.

Architect van de onderdoorgang is architectenbureau DENOLDERVLEUGELS dat in 2010 is opgericht door architecten Bas den Older en Florentijn Vleugels.

De tunnel is aangelegd door Ballast Nedam en Kroeze Betonbouw. Doordat deze laatste onderneming in september 2011 is failliet gegaan heeft de bouw van de tunnel enkele maanden stilgelegen. Begin 2012 is de verdere afbouw opgepakt door Ballast Nedam. De totale kosten voor de aanleg van de onderdoorgang bedroegen ongeveer 7,6 miljoen euro.[2]

De tunnel is op 22 november 2012 geopend.[3] De tunnel werd mede geopend door Gedeputeerde Elisabeth Post die in haar rol als gemeenteraadslid van Hilversum in 2005 nog tegen het IBP had gestemd.

Naamgeving

Op de dag van de opening van de tunnel werd bekend gemaakt dat deze vernoemd werd naar prinses Amalia, toenmalig kroonprinses. Twee andere tunnels in Hilversum zijn ook vernoemd naar leden van het Koninklijk Huis. De Prinses Beatrixtunnel ligt ter hoogte van het station Hilversum en de Alexiatunnel elders in de Ring Hilversum.

In Groningen heeft van 2007 tot en met 2023 ook een onderdoorgang gelegen met de naam Amaliatunnel. Dit betrof een fietstunnel onder de N7 tussen de Brailleweg en het Hoornsediep OZ. Op 6 maart 2023 dichtgegaan om plaats te maken voor de nieuwe inrichting van de kruising Hoornsediep, Brailleweg en Maaslaan als onderdeel van het project Aanpak Ring Zuid.[4] Vanaf 20 maart 2023 is de tunnel gesloopt.

Referenties