Prinses Amaliatunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amaliatunnel
Blank.png
Blank.png
Blank.png
Kruist Soestdijkerstraatweg
Lengte 69,5 meter
Openstelling 22 november 2012
Intensiteit n.n.b. mvt/dag
Tunnelcategorie n.v.t.
Locatie kaart

De Amaliatunnel is een onderdoorgang in Nederland, gelegen in de stad Hilversum met een gesloten deel van slechts 69,5 meter lengte. De Amaliatunnel is door zijn korte lengte geen tunnel in de zin van de Tunnelwet. De onderdoorgang is gelegen in de Oostereind, heeft één buis en kruist de Soestdijkerstraatweg.

Achtergrond

De Amaliatunnel ligt in de oostkant van Hilversum, in de nabijheid van de aansluiting met de A27. De tunnel is aangelegd om het kruispunt Oostereind, welke onderdeel uitmaakt van de ringweg van Hilversum, met de Soestdijkerstraatweg te ontlasten. Doorgaand verkeer over het Oostereind wordt onder de Soestdijkerstraatweg doorgeleid en kan daardoor ongehinderd de weg vervolgen. Op het kruispunt dat boven de tunnel ligt is een turborotonde aangelegd.

De hele constructie van de tunnel is 267 meter lang. Hiervan is 69,5 meter overdekt. Omdat de onderdoorgang korter is dan 250 meter hoeft hij niet volledig aan de Tunnelwet te voldoen.

De aanleg van de tunnel komt voort uit het Integraal Bereikbaarheids Plan (IBP) van de gemeente Hilversum welke op 7 december 2005 door de Hilversumse gemeenteraad werd goedgekeurd. In het IBP stonden meer maatregelen om de bereikbaarheid van Hilversum te verbeteren.

De tunnel is aangelegd door Ballast Nedam en Kroeze Betonbouw. Doordat deze laatste onderneming in september 2011 is failliet gegaan heeft de bouw van de tunnel enkele maanden stilgelegen. Begin 2012 is de verdere afbouw opgepakt door Ballast Nedam. De totale kosten voor de aanleg van de onderdoorgang bedroegen ongeveer 7,6 miljoen euro.[1]

De tunnel is op 22 november 2012 geopend.[2] Op die dag werd ook de naam van de onderdoorgang bekend gemaakt. De tunnel werd mede geopend door Gedeputeerde Elisabeth Post die in haar rol als gemeenteraadslid van Hilversum in 2005 nog tegen het IBP had gestemd.

Referenties