Prinses Irene Brigade brug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prinses Irene Brigade brug
link={{{nummer}}}
Maasbrug Hedel.jpg
Overspant Maas
Rijstroken 1x2
Totale lengte 436 meter
Hoofdoverspanning 124,76 meter
Hoogte brugdek 11 meter
Openstelling 1937
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Prinses Irene Brigade brug, van oudsher bekend als de Maasbrug Hedel of Hedelse brug is een boog- en liggerbrug in Nederland, en overspant de Maas. De brug heeft een totale lengte van 436 meter. Over de brug ligt de Oude Rijksweg, tot 12 december 1970 onderdeel van rijksweg 2.

Kenmerken

Maasbrug Hedel-2.jpg

De brug bestaat uit een hoofdoverspanning in de vorm van een boogbrug en aanbruggen in de vorm van een liggerbrug. De brug heeft een lengte van 436 meter en overspant de Maas. De brug heeft een hoogte van ongeveer 11 meter en een breedte van ongeveer 17 meter. Over de brug loopt de Oude Rijksweg met 2x1 rijstroken en aan de beide zijden een fietspad.

Geschiedenis

De Hedelsebrug in aanbouw midden jaren '30.

Voortkomend uit het rijkswegenplan 1927 werd besloten dat er een rijksweg moest worden aangelegd tussen Utrecht en 's-Hertogenbosch over een gedeeltelijk nieuw tracé. Onderdeel daarvan was de aanleg van een vaste oeververbinding bij Hedel. De bouw van de brug startte in de jaren '30. In 1937 opende de brug voor het verkeer als onderdeel van de toenmalige rijksweg 26. Daarmee kreeg Hedel een hoogwaardige vaste oeververbinding, aangezien er daarvoor enkel sprake was van een schipbrug die er sinds 1864 lag, die regelmatig deels moest worden weggevaren in verband met de scheepvaart.

In mei 1940 werd de brug opgeblazen door het Nederlandse leger als poging om de opmars van de Duitsers te verhinderen. Daarna is er een pontonbrug geweest op de locatie van de oude schipbrug, tot de brug in 1942 weer volledig was hersteld. In 1944 werd de brug opnieuw opgeblazen door de terugtrekkende Duitsers. Na de oorlog is de brug opnieuw opgebouwd.

Eind jaren '60 van de vorige eeuw werd de A2 over een nieuw tracé ten oosten van 's-Hertogenbosch omgeleid. Op 12 december 1970 opende de Maasbrug Empel, waarmee de brug bij Hedel zijn functie voor het doorgaande verkeer verloor. De weg is daarna verder afgewaardeerd en ten noorden en zuiden van de brug versmald. De brug wordt enkel door regionaal verkeer gebruikt.

In 2021 is de brug gerenoveerd.[1] Tussen juli en oktober 2021 is aanrijschade aan de boogconstructie hersteld en is de boog opnieuw geschilderd. Ook zijn de voegovergangen vervangen en het asfalt vernieuwd. De brug is op 16 februari 2022 hernoemd naar de Prinses Irene Brigade brug.[2][3]

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen verkeersintensiteiten van de Maasbrug Hedel bekend.

Referenties

Bruggen over de rivier de Maas

John F. KennedybrugJohn S. ThompsonbrugKeizersveerbrugKoninginnebrug WellMaasbrug BoxmeerMaasbrug EmpelMaasbrug GennepMaasbrug HedelMaasbrug HeumenHeusdensebrugMaasbrug RavensteinLouis RaemaekersbrugMaasbrug VenloMaasbrug WessemNoorderbrug (Maastricht)Noorderbrug (Venlo)Pater Sangersbrug (Maaseik)ScharbergbrugSint ServaasbrugWilhelminabrug (Maastricht)Zuiderbrug (Venlo)