Prosecká radiála

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Praha Prosecka radiala.svg
-
Begin Praha
Einde Praha
Lengte 11 km
Route

Junction.svg Argentinská

Afslagsymbool.svg MO CZ.svg

Afslagsymbool.svg Zenklova

Afslagsymbool.svg Davídkova

Afslagsymbool.svg Vysočanská

Afslagsymbool.svg Kbelská

Afslagsymbool.svg Kostelecká

Afslagsymbool.svg Ďáblická

D8 CZ.svg

De Prosecká radiála, ook wel bekend als de Liberecká en Cinovecká is een expressweg in Praha, Tsjechië. De weg vormt de noordelijke invalsweg van de Tsjechische hoofdstad en is een verlengstuk van de D8. De weg is 11 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Prosecká radiála begint ten noorden van het centrum van Praha, als voortvloeisel van de weg Argentinská. Via de Most Barikádnikú steekt men de rivier de Vltava over, waarna een aansluiting is met de MO, de centrumring van Praha. De Prosecká radiála loopt dan oostwaarts met 2x2 rijstroken en is nogal substandaard. Verder oostelijker is de weg wat beter uitgebouwd, en draait naar het noordoosten. Bij de aansluiting naar de weg Kbelská voegt het transitverkeer in, waarna men enigszins buiten de stad komt. Vanaf de weg Ďáblická gaat de Prosecká radiála over in de D8, de snelweg naar Dresden.

Geschiedenis

De Prosecká radiála is in twee fases aangelegd. Het zuidelijke deel door de stad Praha is omstreeks 1980 opengesteld voor het verkeer. Het aansluitende deel naar de D8 is tegelijkertijd met die snelweg aangelegd, en werd tussen 1988 en 1992 gebouwd. In 2014 opende de Trojský Most, een nieuwe brug over de Vltava ten westen van de brug van de Prosecká radiála. Deze sluit beter aan richting de Hlávkův Most naar het centrum van Praha. Het verkeer hoeft dan niet meer over de weg de Argentinská als het gehele tracé is opgewaardeerd tussen de Trojský Most en de Hlávkův Most.

Verkeersintensiteiten

In 2012 reden dagelijks 65.000 voertuigen bij het begin van de D8 en 54.000 voertuigen bij het einde in Praha.

Referenties


Snelwegen & Expresswegen in Praha

D0 CZ.svg D1 CZ.svg D3 CZ.svg D4 CZ.svg D5 CZ.svg D6 CZ.svg D7 CZ.svg D8 CZ.svg D10 CZ.svg D11 CZ.svg

MO - Městský okruhVysočanská radiálaŠtěrboholská radiálaChodovská radiálaChuchelská radiálaRadlická radiálaBřevnovská radiálaProsecká radiálaJižní spojka