Prospekt Mykoly Bazhana

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Blank.png
Kyiv Prospekt Mykoly Bazhana map.png
'
Begin Kyiv
Einde Kyiv
Lengte 6 km
Route

De Prospekt Mykoly Bazhana of Mykoly Bazhana Avenue (Oekraïens: Проспект Миколи Бажана, Russisch: Проспект Николая Бажана) is een stadsautoweg in Kyiv, Oekraïne. De weg vormt een 6 kilometer lange oost-westverbinding door de flatwijken in het zuidoosten van de stad.

Routebeschrijving

Prospekt Mykoly Bazhana.jpg

De weg verbindt de Pivdennyi Bridge over de Dnipro in het westen met de M03 in het oosten en wordt officieus wel gezien als het beginpunt van de M03. De weg telt 2x4 rijstroken en heeft drie klaverbladen, die krappe in- en uitvoegers hebben, met parkeerplaatsen, winkels of busstations in de klaverlussen. Grote flats flankeren de weg. Op het oostelijk einde is een verkeersplein met doorsteek voor de weg, waar het overgaat in de M03 naar Boryspil.

Geschiedenis

De weg is grotendeels in de jaren '80 ontwikkeld. De weg is in de periode 1983-1990 aangelegd door destijds nog onontgonnen gebied. De weg was voltooid met de openstelling van de Pivdennyi Bridge over de Dnipro op 25 december 1990. Vervolgens zijn grote flatwijken in het gebied ontwikkeld van oost naar west, grotendeels in de jaren '90, maar deels nog tot na 2000.

Naamgeving

De weg is vernoemd naar Mykola Platonovych Bazhan (1904-1983), een Oekraïens dichter, cultureel expert en filosoof.

Referenties


Belangrijke wegen van Kyiv

M1 UA.svg M3 UA.svg M5 UA.svg M6 UA.svg M7 UA.svg N1 UA.svg N7 UA.svg R1 UA.svg R2 UA.svg R3 UA.svg R4 UA.svg R30 UA.svg R69 UA.svg

Small Ring Road (MOD) • Great Ring Road (BOD) • Kyiv Ring Road (KOD) • Naberezhne ShoseProspekt Mykoly BazhanaProspekt PeremohyStolychne Shose