Prospekt Peremohy

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
'
Begin Kyiv
Einde Kyiv
Lengte 12 km
Route

De Prospekt Peremohy of Victory Avenue (Oekraïens: Проспект Перемоги, Russisch: Проспект Победы) is een stadsautoweg in Kyiv, Oekraïne. De weg vormt het stedelijke deel van de M06 en is 12 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Prospekt Peremohy vormt de primaire westelijke invalsweg van Kyiv. De weg telt 2x3 rijstroken en is dankzij het afsluiten van kruispunten een free-flow weg vanaf de Great Ring Road tot vlak voor het centrum. In het westen van Kyiv gaat de weg over in de M06, de voornaamste weg naar West-Oekraïne. De weg ligt binnen de bebouwde kom en de maximumsnelheid is 60 km/h.

Geschiedenis

De weg was al begin 19e eeuw de voornaamste westelijke invalsweg van Kyiv en stond bekend als de Zhytomyrske Shose of de Kyiv-Brest Highway. De weg werd vanaf 1964 de Brest-Litovsk Highway (Брест-Литовський проспект) genoemd, het deel buiten de Great Ring Road heeft deze naam nog steeds.

In 1899 werd een tramlijn over deze weg aangelegd. De weg is in de jaren '60 verbreed, een groot deel van de huidige bebouwing langs de weg is al voor 1980 gerealiseerd, waardoor het al vroeg een street canyon werd. Dankzij het afsluiten van kruisende wegen werd het mogelijk om free-flow vanaf de M06 tot nagenoeg in het centrum van Kyiv te rijden.

Referenties


Belangrijke wegen van Kyiv

Small Ring Road (MOD) • Great Ring Road (BOD) • Kyiv Ring Road (KOD) • Naberezhne ShoseProspekt Mykoly BazhanaProspekt PeremohyStolychne Shose