Pskov

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pskov oblast
Псковская область
Blank.png
Pskov oblast.png
Hoofdstad Pskov
Grootste stad Pskov
Oppervlakte 55.300 km²
Inwonertal 675.000
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg nvt
Afkorting PSK

Het oblast Pskov (Russisch: Псковская область) is een oblast in Europees Rusland. Het is anderhalf keer zo groot dan Nederland en telt circa 675.000 inwoners.

Inleiding

Afgezien van Kaliningrad is Pskov het westelijkste deel van Rusland en grenst aan drie landen, namelijk Wit-Rusland, Letland en Estland. Tevens grenst het aan de oblasten Leningrad, Novgorod, Tver en Smolensk. De hoofdstad en grootste stad is Pskov, gelegen in het noorden van het oblast. Pskov telt iets meer dan 200.000 inwoners. Het oblast is dunbevolkt, de enige andere steden van omvang zijn Nevel en Velikiye Luki in het zuiden. De grens met Estland wordt grotendeels gevormd door het Lake Peipsi. Het landschap van Pskov bestaat voornamelijk uit bossen, uitgestrekte veengebieden en weidegebieden. Er zijn talloze kleine meren. Het oblast is industrieel niet zo ontwikkeld, met voornamelijk wat elektrotechnische industrie en een belangrijke agrarische sector.

Wegennet

De belangrijkste wegen in het oblast Pskov zijn de M9 door het zuiden en de M20 door het midden van het oblast. De A212 verbindt Pskov met Rīga. De A116 is tevens van enig doorgaand belang, vanaf Oost-Letland naar Veliky Novgorod. De meeste andere regionale wegen zijn meer secundair in karakter. Er zijn een aantal grensovergangen met Wit-Rusland, maar behalve die van de M20 zijn deze secundair in karakter en geven geen toegang naar belangrijke steden. De grensovergangen met Letland en Estland zijn belangrijker voor transitverkeer, maar de verkeersintensiteiten liggen er laag. Er zijn geen snelwegen in het oblast Pskov, en ook nauwelijks vierstrooks wegen buiten de grote steden.

Tolwegen

Sinds 2002 moet op een aantal regionale wegen in het oblast Pskov tol betaald worden. Pskov is vooralsnog het enige Russische oblast waar op een groter aantal wegen tol betaald moet worden.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Pskov

M9M20A116A117A212R51R52R56R57R58R59R60R61R62R63R133