Puddefjordbrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Puddefjordsbrug)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Puddefjordsbroen
Riksvei 555.svg
Puddefjordsbroen.jpg
Overspant Damsgårdssundet
Rijstroken 2x3
Totale lengte 461 meter
Hoofdoverspanning 152 meter
Hoogte brugdek 28 meter
Openstelling 1956
Verkeersintensiteit 53.600 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Puddefjordbrug (Noors: Puddefjordsbroen) is een boogbrug in Noorwegen, gelegen in de stad Bergen. De brug overspant het Damsgårdssundet bij het centrum.

Kenmerken

De Puddefjordbrug is een grote betonnen boogbrug met een hooggelegen brugdek. De verbinding bestaat feitelijk uit twee identieke bruggen naast elkaar. De bruggen zijn 436 en 461 meter lang, met een hoofdoverspanning van 152 meter. De brug is maximaal 28 meter hoog over het Damsgårdssundet. De brug telt 2x3 rijstroken, waarover de riksvei 555 loopt. De motorvei-status van de Rv. 555 begint aan de westkant van de brug. De brug zelf is tolvrij, maar valt onder het tolcordon van Bergen. Het Damsgårdssundet is het smalste deel van het Puddefjord in Bergen. De brug sluit aan beide zijden op een tunnel aan, de Damsgårdstunnel en Løvstakktunnel in het westen en de Nygårdstunnel in het oosten.

Geschiedenis

De brug is midden jaren '50 aangelegd en opende in 1956 voor het verkeer. Het was één van de eerste tolgefinancierde wegenprojecten van Noorwegen. Na de openstelling van de brug werd de veerdienst opgeheven. De brug had destijds 3 rijstroken, met een wisselstrook in het midden. Dit was één van de oudste wisselstroken in Europa.

In 1999 is er een tweede brug naast gebouwd om de capaciteit van de brug te vergroten. Dit viel samen met de aanleg van de Nygårdstunnel onder het centrum van Bergen, waarmee verkeer free-flow door de agglomeratie Bergen kon rijden.

Verkeersintensiteiten

Met 53.600 voertuigen per dag is de brug het drukste punt van de regio Bergen.

Referenties