Puebla

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Puebla.png
Puebla.png
Hoofdstad Puebla de Zaragoza
Grootste stad Puebla de Zaragoza
Oppervlakte 34.290 km²
Inwonertal 5.580.000
Lengte snelwegennet 221 km
Eerste snelweg 1958
Afkorting PUE

Puebla is een staat in Mexico, gelegen in het midden van het land. De staat is ongeveer even groot als Nederland en telt bijna 5,6 miljoen inwoners. De hoofdstad en grootste stad is Puebla de Zaragoza, beter bekend als kortweg Puebla.

Inleiding

De staat ligt in het midden van het land, grotendeels op de centrale hoogvlakte. De staat heeft een grillige vorm, en omringt de staat Tlaxcala aan drie zijden. Verder grenst het in het westen aan Morelos, México en Hidalgo, in het noorden en oosten aan Veracruz, en in het zuiden aan Oaxaca en Guerrero. De staat meet zo'n 330 kilometer van noord naar zuid en 245 kilometer van oost naar west. De hoofdstad en grootste stad is Puebla, waar 2,7 miljoen mensen wonen. Andere grotere steden zij Tehuacán, Teziutlán, Atlixco en Izúcar de Matamoros. Een groot deel van de staat Puebla bestaat uit de Mexicaanse hoogvlakte, die 2.000 tot 2.500 meter boven zeeniveau ligt. Het midden is relatief vlak, het noorden en zuiden kennen grotere hoogteverschillen. De Pico de Orizaba is met 5.636 meter hoogste punt van Puebla, evenals geheel Mexico. Daarnaast zijn er nog enkele vulkanen van meer dan 4.500 meter hoogte. Het uiterste noorden van Puebla ligt op nog geen 100 meter boven zeeniveau en is onderdeel van de kustvlakte. Het zuiden van de staat is erg droog, vooral rond Tehuacán. Het uiterste oosten en noorden zijn subtropisch tot tropisch en liggen binnen het invloedsgebied van de Golf van Mexico. Het zuiden van de staat is slecht toegankelijk en geïsoleerd.

Wegennet

Het wegennet van Puebla is niet bijzonder dicht, behalve in het midden van de staat, waar een vrij omvangrijk wegennet aanwezig is. Het zuiden kent slechts een paar doorgaande wegen, die erg bochtig zijn, en waar reizen een tijdrovende zaak is. Dit geldt ook voor het sterk geaccidenteerde noorden. Ondanks dat Puebla een omvangrijke bevolking kent, is het snelwegennet vrij beperkt. Er is zo'n 220 kilometer aan volwaardige snelweg, en nog eens zo'n 150 á 200 kilometer aan enkelbaans tolwegen, die ook van hoge kwaliteit zijn. De belangrijkste snelwegen zijn de Autopista Mexico - Puebla en Autopista Puebla - Orizaba, die een doorgaande verbinding vormen vanaf Mexico City via Puebla naar Veracruz aan de Golf van Mexico. Deze snelweg kent een enorme afdaling op de grens met Veracruz, waar hij binnen nog geen 20 kilometer van 2.600 naar 900 meter daalt. Rondom Puebla ligt een ringsnelweg, de Periférico Ecológico. Daarnaast is er de korte Autopista Puebla - Atlixco. De Autopista Tehuacán - Oaxaca is enkelbaans, en loopt door het uiterste zuidoosten van de staat. Tevens begint de Arco Norte, de grote bypass ven Mexico City, nog net op het grondgebied van Puebla. Een andere enkelbaans autopista is de Carretera Federal 140D, die vanaf Puebla door Tlaxcala naar Xalapa in Veracruz loopt.

Geschiedenis

De staat Puebla kent een aantal oudere snelwegen van Mexico. Reeds in 1958 werd de eerste snelweg van de staat opengesteld, namelijk de Autopista Mexico - Puebla. In 1966 werd de rest richting Veracruz opengesteld, en had Puebla een doorgaande transitroute. Pas later in de jaren 90 zijn weer nieuwe snelwegen opengesteld, zoals de enkelbaans snelweg naar Oaxaca, en de ring van Puebla, die pas in 2011 voltooid is. Ook in recente jaren is de enkelbaans tolweg van Puebla naar Xalapa opengesteld.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas