Puente Centenario

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Puente Centenario
Blank.png
Puente Centenario.JPG
Overspant Panamakanaal
Rijstroken 2x3
Totale lengte 1.052 meter
Hoofdoverspanning 420 meter
Hoogte brugdek 80 meter
Openstelling 15-08-2004
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Puente Centenario is een tuibrug in Panama. De brug overspant het Panamakanaal.

Kenmerken

De Puente Centenario is een betonnen tuibrug met een totale lengte van 1.052 meter en een hoofdoverspanning van 420 meter. Het brugdek ligt 80 meter boven het Panamakanaal. De brug heeft twee I-vormige pylonen van 184 meter hoogte. Het brugdek is gelegen aan weerszijden van de pylonen, met elk 3 rijstroken per richting. Over de brug loopt de Vía Centenario, een autosnelweg die als bypass van de Carretera Panamericana functioneert. De brug maakt gebruik van de natuurlijke hoogteverschillen van het Panamakanaal, en overspant de zogenaamde "Culebra Cut", een grote uitgraving van het Panamakanaal. De brug ligt ongeveer 7 kilometer ten noorden van de sluizen aan de Pacifische kant van het Panamakanaal. Aan weerszijden van de brug liggen aansluitingen naar het onderliggend wegennet. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

In 1962 opende de eerste vaste brug over het Panamakanaal, de Puente de las Américas. Vanwege de toename van het verkeer naar Ciudad de Panamá (Panama City) werd een tweede kanaalkruising noodzakelijk. De brug is voor $ 120 miljoen tussen 2002 en 2004 aangelegd en op 15 augustus 2004 geïnaugureerd, exact 90 jaar nadat het eerste schip over het Panamakanaal voer. De brug is vernoemd naar de viering van het 100-jarig bestaan van Panama (centenario). De feitelijke verkeersopenstelling volgde pas op 2 september 2005, toen ook de Vía Centenario voltooid was.

Een landverschuiving in december 2010 beschadigde de toegang tot de brug aan de oostkant van de hoofdoverspanning. Het verkeer moest bijna een jaar over de zuidelijke brughelft rijden. De westelijke pyloon van de brug was 50 meter van de waterkant gebouwd zodat er ruimte was voor de toen geplande verbreding van het Panamakanaal, dat in 2016 voltooid was.

Referenties