Puente de las Américas

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Puente de las Américas
Blank.png
Puente de las Américas.jpg
Overspant Panamakanaal
Rijstroken 1x4
Totale lengte 1.654 meter
Hoofdoverspanning 344 meter
Hoogte brugdek 61 meter
Openstelling 12-10-1962
Verkeersintensiteit 35.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Puente de las Américas is een boogbrug in Panama, gelegen over het Panamakanaal.

Kenmerken

De Puente de las Américas overspant de monding van het Panamakanaal aan de kant van de Pacifische Oceaan, ten westen van Ciudad de Panamá (Panama City). De brug bestaat uit een serie aanbruggen en een hoofdbrug, bestaande uit een stalen boogbrug. De totale bruglengte bedraagt 1.654 meter, de boogbrug heeft een hoofdoverspanning van 344 meter. Het brugdek ligt 61 meter boven het water. Het hoogste punt van de brug ligt 117 meter boven zeeniveau. De brug ligt 4 kilometer ten zuiden van de sluizen van het Panamakanaal. Het brugdek heeft 4 rijstroken zonder rijbaanscheiding. Over de brug loopt de Carretera Panamericana. De brug is tolvrij.

Geschiedenis

Nadat in 1914 het Panamakanaal gereed kwam was het land feitelijk in tweeën gedeeld. Veerdiensten vormden de voornaamste verbinding over het Panamakanaal, alhoewel er vanaf 1942 ook een draaibrug over de sluizen van Miraflores was. Deze draaibrug kon echter alleen gebruikt worden als er geen schepen in de sluis waren, wat vanwege de toenemende scheepvaart steeds zeldzamer werd.

Het Panamakanaal was in die tijd een territorium van de Verenigde Staten, een brug die beide delen van Panama verbond zou dus over Amerikaans grondgebied gaan. Daartoe werd in 1955 een verdrag met de Verenigde Staten gesloten om een brug aan te leggen. De Puente de las Américas is vervolgens tussen 1959 en 1962 aangelegd en opende op 12 oktober 1962 voor het verkeer. Hiermee werd ook een ontbrekende schakel van de Carretera Panamericana opgelost. Het verkeer nam in de decennia erna sterk toe. In 2004 opende de Puente Centenario om de Puente de las Américas te ontlasten.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 35.000 voertuigen van de brug gebruik.

Referenties