Puerto Rico

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Puerto Rico.svg
Puerto Rico.png
Hoofdstad San Juan
Grootste stad San Juan
Oppervlakte 9.104 km²
Inwonertal 3.222.000
Lengte snelwegennet 390 km
Eerste snelweg ?
Afkorting PR

Puerto Rico is een territorium van de Verenigde Staten. Het is een eiland in de Caribische Zee, tussen de Dominicaanse Republiek en de Virgin Islands, ruim 1.500 kilometer ten zuidoosten van Florida. De hoofdstad en grootste stad is San Juan en het eiland heeft een oppervlakte van 9.104 km². Puerto Rico heeft 3.222.000 inwoners (2022).

Inleiding

Puerto Rico is een territorium van de Verenigde Staten met zelfbestuur. De president is de Amerikaanse president, en Puerto Rico is wel in de Amerikaanse regering gezeteld, maar heeft geen stemrecht. Inwoners van Puerto Rico zijn Amerikaans staatsburger, maar mogen niet stemmen in de presidentsverkiezingen. De hoofdstad San Juan ligt in het noordoosten van het eiland, en is een agglomeratie van 2 miljoen inwoners, de helft van de bevolking van het eiland. Andere grote steden zijn Arecibo aan de noordkust, Mayagüez aan de westkust, Ponce aan de zuidkust en Caguas in het binnenland.

Het eiland meet 180 kilometer van oost naar west en 55 kilometer van noord naar zuid. Daarnaast behoren een aantal kleine eilandjes bij Puerto Rico. Het eiland is bergachtig, met de Cerro de Punta met 1.339 meter als hoogste punt. Er zijn een aantal rivieren, maar deze zijn meestal niet veel langer dan enkele tientallen kilometers. Puerto Rico heeft een tropisch klimaat.

Puerto Rico is aanzienlijk armer dan de Verenigde Staten zelf, maar rijker dan veel andere landen in de regio, met een inkomen vergelijkbaar met dat van Polen. Traditioneel is er veel immigratie van Puerto Rico naar de Verenigde Staten, met name rondom New York City. Het aantal Puertoricanen in de Verenigde Staten overstijgt inmiddels het inwonertal van Puerto Rico zelf. Het inwonertal van Puerto Rico krimpt sinds 2000 significant. In 2017 ging Puerto Rico failliet.[1] Spaans is de belangrijkste taal, alhoewel Engels ook wijdverbreid gesproken wordt.

Wegennet

De freeways van Puerto Rico.

Puerto Rico heeft een modern wegennet, zeker gezien de omliggende landen in de regio, met een flink snelwegennet in en rond San Juan, en in andere delen van Puerto Rico. Het Puerto Rico Department of Transportation is een tak van de federale DOT van de Verenigde Staten. Drie wegen op Puerto Rico zijn onderdeel van het Interstate Highway systeem, alhoewel ze niet als zodanig bewegwijzerd zijn, en lang niet altijd snelwegen zijn. Ze komen wel in aanmerking voor federale fondsen van de Amerikaanse overheid. De meeste snelwegen vallen niet onder de Interstate Highways.

De hoofdstad San Juan kent zeer druk verkeer, waarbij de Highway 18 met 270.000 voertuigen per etmaal het drukste punt is in Puerto Rico. Veel snelwegen rond San Juan zijn met 6 tot 10 rijstroken uitgebouwd. Op de Highway 18 is een uniek systeem met een beweegbare barrier in gebruik. Buiten San Juan liggen ook een aantal snelwegen, zoals naar Caguas, Ponce, Arecibo en in het oosten van Puerto Rico. Deze snelwegen tellen buiten San Juan voornamelijk 2x2 rijstroken, alhoewel de Highway 52 over het gebergte op het midden van het eiland ook deels met 2x3 rijstroken is uitgebouwd. De snelwegen hebben een typisch Amerikaans uiterlijk en zijn meestal van beton. Het onderhoud laat soms te wensen over, waardoor de snelwegen er nogal gedateerd uit zien.

Het onderliggend wegennet is redelijk goed uitgebouwd. De grote ringweg van het eiland, bestaande uit de PR-1, PR-2 en PR-3 is grotendeels met 2x2 of als snelweg uitgebouwd.

Referenties

Freeways in Puerto Rico

Interstate PR-1Interstate PR-2Interstate PR-3

Highway 1Highway 2Highway 5Highway 17Highway 18Highway 20Highway 22Highway 26Highway 30Highway 52Highway 53Highway 60Highway 66

Territoria van de Verenigde Staten

GuamNorthern Mariana IslandsPuerto RicoUnited States Virgin Islands