Puerto Rico Highway 2

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Puerto Rico 2.png
Puerto Rico Highway 2 map.png
PR-2
Begin San Juan
Einde Ponce
Lengte 143 mi
Lengte 230 km
Route
  • San Juan
  • Arecibo
  • Mayagüez
  • Ponce

De Puerto Rico Highway 2, kortweg PR-2 is een autosnelweg en hoofdweg in Puerto Rico. De weg vormt een halve ring om het eiland, en loopt vanaf de hoofdstad San Juan aan de noordkust via Arecibo naar het westen, en dan langs de westkust en zuidkust naar Ponce. Het is de langste weg op Puerto Rico met 230 kilometer lengte. De snelwegdelen zijn samen zo'n 40 kilometer lang.

Routebeschrijving

San Juan

De PR-2 begint aan een knooppunt met de Highway 1, vlakbij het centrum van San Juan. De PR-1 loopt naar het zuidoosten van de stad, de PR-2 naar het zuidwesten en is hier een snelweg met 2x3 rijstroken. De snelweg bedient hier het havengebied van San Juan en kruist na 4 kilometer de Highway 22, de doorgaande snelweg van San Juan naar Arecibo. De Highway 2 loopt hier parallel aan. In een subcentrum in de agglomeratie kruist men de Highway 20, de snelweg naar de zuidelijke voorsteden. Hierna eindigt ook het snelwegdeel van de Highway 2, die dan als vierstrooks hoofdweg door de westelijke voorsteden van San Juan loopt. Dit gebied loopt vrij ver naar het westen door en is dichtbebouwd. Na Campanilla verlaat men het stedelijk gebied van San Juan en begint de Highway 2 aan zijn route door het noordelijk kustgebied.

Noordkust

De Highway 2 is dan een 2x2 hoofdweg met een paar ongelijkvloerse aansluitingen, maar ook verkeerslichten. Bij Montserrate kruist men de Highway 22 nogmaals, de doorgaande snelweg naar Arecibo waar de Highway 2 parallel aan loopt. De weg loopt door vlak gebied met wat kleine stadjes, waar de weg met 2x3 rijstroken doorheen loopt. De snelweg loopt westelijke langs de rand van het berggebied wat landinwaarts ligt. De weg bedient dan het centrum van de stad Arecibo, waarna de Highway 22 ten westen van Arecibo op de Highway 2 eindigt, waarna de 2 de enige doorgaande weg is langs de noordkust. De weg is dan 2x2 uitgebouwd met gelijkvloerse kruispunten. Op een paar punten loopt de weg op zeer korte afstand van de kust. Vanaf Aguadilla buigt de weg af naar het zuiden.

Westkust

Ook langs de westkust telt de weg 2x2 rijstroken en een mix van ongelijkvloerse aansluitingen en kruispunten. Dit deel loopt wat verder landinwaarts, en men steekt bij Añasco een laag gebergte over. De belangrijkste plaats op de route is Mayagüez, waar de Highway 2 dwars doorheen loopt en de voornaamste ontsluitingsweg is. Na Hormigueros buigt de weg naar het oosten af, voor de route langs de zuidkust.

Zuidkust

Vanaf Sabana Grande is de Highway 2 een snelweg met 2x2 rijstroken en loopt op een paar kilometer afstand landinwaarts door een groen en tropisch gebied. Na Tallaboa eindigt het snelwegdeel na zo'n 35 kilometer. De weg loopt dan door de zuidelijke stad Ponce, en kruist hier de Highway 52, de snelweg terug naar San Juan door het binnenland. Aan de oostkant van Ponce eindigt de Highway 2 op de Highway 1.

Naamgeving

De PR-2 is onderdeel van het Puerto Rico Interstate Highway System, een systeem wat gefinancierd wordt door het Interstate Highway systeem van de Verenigde Staten. Puerto Rico is een zelfstandig territorium van de Verenigde Staten en de hoofdwegen worden mede door Amerikaanse federale fondsen gefinancierd.

Referenties


Freeways in Puerto Rico

Interstate PR-1Interstate PR-2Interstate PR-3

Highway 1Highway 2Highway 5Highway 17Highway 18Highway 20Highway 22Highway 26Highway 30Highway 52Highway 53Highway 60Highway 66