Puerto Rico Highway 22

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PR-22
Begin San Juan
Einde Arecibo
Lengte 51 mi
Lengte 82 km
Route
  • San Juan
  • Arecibo

De Puerto Rico Highway 22, of kortweg PR-22 is een autosnelweg in Puerto Rico en is de voornaamste oost-westsnelweg aan de noordkust van het eiland, vanaf de hoofdstad San Juan tot aan Arecibo. De weg is 82 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint aan de noordzijde van het centrum van San Juan, aan de Highway 26, die vanaf het centrum oostwaarts voert. De snelweg telt hier 2x3 rijstroken en gaat met een korte tunnel onder het centrum door, waarna een knooppunt met de Highway 1 volgt, de snelweg naar de zuidoostelijke voorsteden. De snelweg telt dan 2x5 rijstroken en steekt een rivier over, waarna de Highway 18 afslaat richting de zuidelijke voorsteden en Ponce. Hierna telt de snelweg 2x4 rijstroken en loopt naar het westen, parallel aan de Highway 2, die men bij het havengebied kruist. Hierna liggen 2x5 rijstroken tot aan het tolstation, aan de westkant van het stedelijk gebied. Tol wordt enkel richting San Juan geheven, en er zijn 19 tolpoorten richting oosten.

Door de westelijke voorsteden telt de snelweg 2x4 rijstroken, en loopt op een paar kilometer afstand parallel aan de Highway 2. Na de aansluiting naar Levittown versmalt de snelweg naar 2x3 rijstroken en passeert dan door de laatste voorsteden, waarna de snelweg naar 2x2 rijstroken versmalt en aan de plattelandsroute naar Arecibo begint. De snelweg loopt langs de rand van het gebergte wat landinwaarts ligt, en bedient voornamelijk dorpen en kleine stadjes aan de noordkust. Even voor Arecibo volgt opnieuw een tolstation, waarna de snelweg met een boog ten zuiden en westen van Arecibo langs loopt en dan eindigt op de Highway 2, die verder om het eiland loopt.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 128.000 voertuigen gebruik van de tunnel onder het centrum, wat daarna oploopt naar maximaal 242.000 voertuigen per etmaal bij de Highway 18. Ten westen hiervan dalen de intensiteiten naar 140.000 voertuigen en zo'n 60.000 voertuigen buiten de agglomeratie. Bij Arecibo daalt dit nog wat verder naar 40.000 voertuigen per etmaal.

Referenties


Freeways in Puerto Rico

Interstate PR-1Interstate PR-2Interstate PR-3

Highway 1Highway 2Highway 5Highway 17Highway 18Highway 20Highway 22Highway 26Highway 30Highway 52Highway 53Highway 60Highway 66