Puerto de Guadarrama

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Spain.svg
Puerto de Guadarrama

Alto del León

Puerto de Guadarrama.jpg
Hoogte 1.511 m
Weg N-VI
Hellingspercentage ?%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Puerto de Guadarrama, ook wel bekend als de Alto del León, is een bergpas in Spanje, gelegen op de grens van Madrid en Castilla y León. Over de 1.511 meter hoge bergpas verloopt de N-VI.

Kenmerken

De Puerto de Guadarrama is een noord-zuid georiënteerde bergpas van de N-VI door de Sierra de Guadarrama. De bergpas voert vanaf Guadarrama in de regio Madrid tot San Rafael in de provincie Segovia. Het plaatsje Guadarrama ligt op 960 meter hoogte, de weg stijgt dan vrij snel naar de pashoogte die op 1.511 meter boven zeeniveau ligt. De weg over de pas is breed en de bochten zijn veelal ruim. Grote delen hebben inhaalstroken of kruipstroken. De pashoogte is licht begroeid en ligt niet boven de boomgrens. Aan de noordwestkant daalt de N-VI snel af naar het op 1.200 meter hoogte gelegen dorp San Rafael.

Onder de pas liggen drie tunnelbuizen van de AP-6, de tolweg van Madrid naar Adanero. Ook ligt er een spoortunnel onder de pas. Deze spoortunnel verwerkt regionaal verkeer, de hogesnelheidslijn van Madrid naar Valladolid gaat een stuk noordelijker onder het gebergte door.

Geschiedenis

Puerto de Guadarrama-2.jpg

De Puerto de Guadarrama is de primaire route van Madrid naar het noordwesten van Spanje. Het was de belangrijkste bergpas door de Sierra de Guadarrama en werd al vanaf de 17e eeuw intensief gebruikt. Vanaf 1749 werd een verharde weg aangelegd van Madrid over de bergpas naar Valladolid. Dit werd vanaf 1940 de N-VI, de hoofdweg van Madrid naar A Coruña.

In 1888 opende de spoortunnel onder de Puerto de Guadarrama voor het verkeer.

In de jaren '50 werden plannen gemaakt voor de bouw van een wegtunnel, de Túnel de Guadarrama. In die tijd reden dagelijks 3.000 voertuigen per dag over de Puerto de Guadarrama. Vanwege de hoge kosten werd besloten om een tolconcessie op te richten om de bouw van de tunnel te financieren. Dit was de eerste tolweg van Spanje, en één van de eerste grote wegenprojecten in Spanje, dat destijds nog geen kilometer autosnelweg had. De bouw van de tunnel begon op 1 februari 1961 en werd in 34 maanden uitgevoerd. Op 4 mei 1963 werd de tunneldoorslag gevestigd. De tunnel is op 4 december 1963 opengesteld voor het verkeer.[1]

Later werd een aanvang gemaakt met de bouw van de AP-6, de Autopista del Noroeste van Collado Villalba naar Adanero, onderdeel van de autosnelweg van Madrid naar La Coruña. Hiervoor is ook een tweede buis aangelegd, die op 17 juli 1972 werd opengesteld voor het verkeer. Het zou nog zo'n 30 jaar duren voordat de gehele route van Madrid tot La Coruña een autosnelweg was.

Met de groei van de Spaanse economie migreerden veel mensen van het platteland naar Madrid om daar te werken. In de weekenden en vakantieperiodes keerden zij terug naar hun geboortestreek. Dit zorgde voor een verhoogd verkeersaanbod. Daardoor werden plannen gemaakt om de AP-6 te verbreden naar 2x4 rijstroken tot aan San Rafael en 2x3 rijstroken verder tot Villacastín. Als onderdeel van dit plan werd een derde buis aangelegd die op 30 maart 2007 is opengesteld voor het verkeer. Sindsdien is de oudste buis uit 1963 in gebruik als wisselbaan.

Referenties