Puerto de Montenegro

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Spain.svg
Puerto de Montenegro
Puerto de Montenegro.jpg
Hoogte 1.592 m
Weg LR-333
Hellingspercentage 10%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Puerto de Montenegro is een bergpas in Spanje, gelegen op de grens van La Rioja en Castilla y León. De 1592 meter hoge bergpas is gelegen in de Sierra de la Demanda.

Kenmerken

De Puerto de Montenegro is een oost-west georiënteerde bergpas ten westen van Montenegro de Cameros. De route over de bergpas is als de LR-333 genummerd, opvallend is dat ook het deel in de provincie Soria dit nummer heeft. Montenegro de Cameros is een klein dorp op 1200 meter hoogte in de provincie Soria, de weg stijgt hierna gestaag tot de pashoogte en ligt hier volledig boven de boomgrens. Het landschap bestaat uit kale bergen met toppen tot 1800 meter in de nabije omgeving.

De pasroute wordt zeer licht bereden. Vanaf de pashoogte heeft men uitzicht op de desolate omgeving. Aan de westzijde in La Rioja is een vrij steile afdaling met haarspeldbochten naar het op 1200 meter hoogte gelegen dorp Viniegra de Arriba. De weg voert daarna nog verder als bochtige weg door een nauw dal naar de belangrijkere weg LR-113 in een zeer dunbevolkte streek in het zuidwesten van La Rioja.

Geschiedenis

De bergpas voert door de streek Cameros, een onderdeel van het gebergte Sierra de la Demanda. Dit is één van de meest dunbevolkte streken van Spanje met minder dan 5 inwoners per vierkante kilometer. De bergpas was nog langere tijd een smalle onverharde weg, die in fases geasfalteerd en verbreed is, deels al voor 2009, deels pas omstreeks 2015.

Puerto de Montenegro pano.jpg

Referenties