Puerto de Piqueras

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Spain.svg
Puerto de Piqueras
Puerto de Piqueras.jpg
Hoogte 1.710 m
Weg N-111a
Hellingspercentage ?%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Puerto de Piqueras is een bergpas in Spanje, gelegen op de grens van La Rioja en Castilla y León. De 1.710 meter hoge bergpas is onderdeel van de N-111a en is ondertunneld voor doorgaand verkeer.

Kenmerken

De Puerto de Piqueras is een noord-zuid georiënteerde bergpas op de grens van La Rioja en de provincie Soria. De pasroute is onderdeel van de N-111a. De N-111 zelf is ondertunneld via de Túnel de Piqueras voor doorgaand verkeer, zodat de pasroute zelf bijna geen betekenis meer heeft. In La Rioja splitst de pasroute vlak voor de tunnel af op 1450 meter boven zeeniveau en vormt vervolgens een tweestrooks weg tot de pashoogte middels een aantal haarspeldbochten. De pasroute komt niet boven de boomgrens uit, maar men heeft deels wel uitzicht op het omringende bergland.

De pashoogte ligt bijna bovenop de hoogste bergrug, de omringende bergen van de Sierra de la Demanda zijn tot circa 1900 meter hoog. Er zijn geen voorzieningen op de pashoogte. De weg daalt aan de zuidkant via haarspeldbochten af, in tegenstelling tot de noordzijde heeft dit deel wel kruipstroken voor langzaam verkeer. Ten zuiden van de tunnel voegt de N-111a weer in op de N-111 richting Soria.

Geschiedenis

De Puerto de Piqueras had oorspronkelijk betekenis, het was de doorgaande route voor verkeer tussen Logroño en Soria. Dit verklaart ook waarom de pasroute breed en goed uitgebouwd is terwijl er tegenwoordig vrijwel geen verkeer meer van gebruik maakt. Op 3 oktober 2008 opende de 2.444 meter lange Túnel de Piqueras onder de Puerto de Piqueras voor het verkeer.[1]

Referenties